Sending
User Rating 3.8 (5 vote)

O instalatie de incalzire geotermala pentru o casa nu e neaparat un lucru ieftin, dar daca gandim la un boiler clasic pe lemne sau gaze si la ce consum se ajunge in 3-5 ani si la ce costuri, s-ar putea sa te gandesti de doua ori. Ideea e ca o instalatie de pompe submersibile poate sa aduca din adancul pamantului caldura, apa calda si sa produca si electricitate. Odata ce instalatia e pornita, ai energie gratis pe viata. Centrala geotermală „transportă” căldura pământului din adâncuri direct în casă. Potrivit importatorilor şi distribuitorilor de astfel de instalaţii, aceste sisteme permit economii de 90% în procesul de răcire al clădirilor, iar costurile de operare faţă de sistemele de climatizare electrice şi centralele pe bază de combustibili fosili sunt mai mici cu 70%. Potenţialul geotermal al solului poate fi fructificat atât termic, cât şi electric.

Cum functioneaza pompele de caldura?

Sistemul de “extragere a căldurii din pământ” începe cu pompele de caldura sau pompele submersibile termice geotermale formate din trei părţi: unitatea de schimb de căldură cu solul, pompa termică propriu-zisă şi sistemul de alimentare cu aer. Colectoarele sistemelor pentru extragerea energiei geotermale sunt formate din ţevi PE (polietilenă), aranjate în spirală, ce pot fi dispuse atât pe orizontală, în situaţia în care se optează pentru îngroparea lor la o adâncime de aproximativ 1,2-1,5 metri, cât şi pe verticală, dacă sunt introduse în puţuri de mare adâncime. Citeste aici mai multe informatii referitoare la modul de functionare al pompelor de caldura.

Proprietăţile polietilenei permit acestor sisteme să reziste la temperaturi cuprinse între -55 şi + 600°C. Prin colectoare circulă, în sistem închis, un amestec de apă şi antigel ce preia căldura din sol şi o transferă pompei de căldură. Aceasta din urmă concentrează căldura preluată din sol pe care apoi o introduce în circuitul caloriferelor din locuinţă. În funcţie de climat, suprafaţa disponibilă şi de puterea sistemului, circuitul geotermal poate fi configurat în mai multe feluri, iar odată instalat acest circuit nu necesită întreţinere.

Temperatura înregistrată în primii patru metri ai scoarţei terestre este cuprinsă între 10°-16°C. Acest nivel e puţin mai ridicat decât temperatura aerului din timpul iernii şi mai scăzut decât cea a aerului vara. Iarna, pompa transmite căldura acumulată de fluid în cadrul sistemului de alimentare cu aer. Vara, procesul este inversat, iar căldura eliminată din interiorul clădirii poate fi folosită la încălzirea apei, constituind o sursă gratuită de apă caldă.

Ce presupune investitia?

Solicită ofertă de preț de la executanții de studii geotehnice
Preţul de pornire al acestor instalaţii începe de la câteva mii de euro şi poate depăşi cu uşurinţă 40.000 de euro. Si asta fara studiile geotehnice care se fac anterior. Diferenţa este făcută de suprafaţa ce trebuie încălzită şi de adâncimea la care este îngropat sistemul de colectare. Dacă acesta din urmă se află la doi-trei metri adâncime, apa din ţevi nu se încălzeşte mai mult de 10˚C, situaţie în care sistemul va trebui să consume energie electrică sau gaz pentru a creşte temperatura apei înainte să fie pompată în calorifere. Apa scoasă la suprafaţă dintr-un puţ aflat la 2.500 metri adâncime are 70 de grade, temperatură apropiată de cea din calorifere pe timp de iarnă.

Firme de foraje foraje pentru pompe de caldura

Cum funcționează o pompă de căldură geotermală?

Încălzirea și răcirea se realizează printr-un sistem de pompă de căldură geotermică, care este alcătuit din trei părți principale: unitatea pompei de căldură, schimbătorul de căldură la sol și sistemul de furnizare a aerului sau conductă. Schimbătorul de căldură cuprinde o serie de conducte cunoscute sub denumirea de buclă, care este instalat la câțiva metri sub pământ, aproape de clădire. Un fluid (o combinație de apă și antigel) circulă prin seria de conducte pentru a aspira sau disemina căldura în pământ. Lichidul este de obicei amestecat cu antigel pentru a preveni înghețul în timpul iernii.

Funcționarea unei pompe de căldură geotermală are multe în comun cu un frigider. Un frigider face ca un loc răcoros (interiorul frigiderului) să fie mult mai rece, prin transmiterea căldurii într-un loc semnificativ cald (zona care înconjoară interiorul frigiderului), permițându-i să devină mai cald.

În timpul iernii, pompa de căldură geotermală extrage căldura din schimbătorul de căldură la sol și o canalizează către sistemul de transfer de aer al clădirii, care menține casa caldă și confortabilă. În timpul verii, ciclul este inversat. Pompa de căldură geotermală extrage căldură din aerul din interiorul clădirii și o transferă în schimbătorul de căldură la sol. Schimbătorul de căldură aruncă căldura în pământ. Căldura extrasă din interiorul clădirii în timpul verii poate fi utilizată pentru încălzirea apei, oferind proprietarului apă caldă gratuită pe tot parcursul verii.

Pompele de căldură geotermale sunt mult mai avantajoase decât sistemele tradiționale de încălzire și răcire, deoarece atinge căldura naturală și liberă sub pământ. De asemenea, funcționează la o eficiență maximă la răcirea casei tale. Funcționarea eficientă este bună pentru proprietarul casei, deoarece economisește energie, bani și minimizează degradarea mediului prin poluare.

Pompele de căldură geotermale nu numai că economisesc energie și bani, dar ajută și la reducerea poluării aerului. De asemenea, sunt mai eficiente în răcirea casei.

Citeste in continuare

 

Sending
User Review
3.8 (5 votes)