Ce sunt pompele de caldura si mai ales care este principiul de functionare?

Ce sunt pompe de caldura principiu de functionare, cu siguranta v-ati pus aceasta intrebare. Ei bine pompele de caldura sunt mecanisme care pompează căldură dintr-un mediu în altul. Un exemplu de mecanism care utilizează un principiu asemănător este chiar banalul frigider pe care majoritatea dintre noi îl avem în case.

Cum functioneaza pompele de caldura

Principiul de functionare al pompelor de caldura este foarte simplu. O pompă de căldură scoate căldura din incinta lui proprie, pentru răcirea alimentelor și o elimină în mediul extern prin radiatorul montat din spatele lui. Alimentele pierzând căldură se răcesc iar căldură este cedată mediului exterior.

Un al exemplu comun ce utilizează principiul de transfer termic este chiar aerul condiționat. Aerul condiționat scoate căldura dintr-o incintă și o elimină de la interior către exterior. Spre exemplu afară pot fi 40*C iar în încăperea răcită să fie 32*C dar pompa de caldura pentru aer condiționat va scoate căldura adăugată în plus în camera cu 32*C (căldura degajată de oamenii din încăpere, căldura degajată de aparatele electrice în funcțiune, etc.) menținând temperatura constantă și o va deversa în mediul exterior unde temperatura este de 40*C.

De ce este atât de căutată această metodă de încălzire a locuințelor rezidențiale, a halelor, a hotelurilor sau a pensiunilor?

Ei bine, sunt câteva zone din România unde, cu ajutorul unor pompe de căldura submersibile, s-a reușit alimentarea unor zone populate cu energie geotermală, acestea sunt alimentate cu curent electric, energia electrică folosita la functioarea lor fiind foarte redusa. Pretul de achizitie al unei pompe de caldura sol apa este de aproximativ 11000 lei. Astfel de locuri găsim pe raza municipiul Oradea în judeţul Timiş si in alte localități. În principiu, în urma unor studii geotehnice, s-a stabilit că cele mai multe localități cu potențial de încălzire geotermala se află în regiuni precum Banat, Munții Apuseni si Nor-Vestul României.

Acum, cu energie geotermală se încălzesc locuinţe, se cresc plante în sere, se usucă recolte, se încălzeşte apă în crescătorii de peşti, se realizează procese industriale precum pasteurizarea laptelului sau dezinfectarea unor componente industriale.

Cel mai bun exemplu de orientare către beneficiile energiei geotermale este Islanda, unde se extrage apă fierbinte de la adâncimi variate – de la 500 de metri adâncime, apă de 150 de grade Celsius, iar de la 1.000 de metri adâncime, apă de 300 de grade. In Islanda forarea pentru puțuri de apa e o activitate de rutina.

Din punct de vedere tehnic, prin activitățile de foraj necesare captării căldurii cu acest tip de pompe, căldura este extrasa din apa obținută din foraje pompe de caldura sau din lichidul termic introdus în furtunele colectoare care sunt introduse în foraje.

Apa sau lichidul respectiv intra într-un schimbător de căldură, acestea venind din foraj cu o temperatura de 12-14 grade care, mai apoi, intra in contact cu freonul din pompa de caldură, unde freonul se transformă din stare lichidă in stare gazoasă.

Prin prisma profesionalismului de care dăm dovadă în domeniul forajelor încă din 2006, citeste interviul cu director general al EcoDrill foraje si afla cum a a devenit lider pe piața românească pentru sistemele de pompe de căldură.

Pe teritoriul României suntem lideri în realizarea unor astfel de lucrări de o complexitate crescută având, la nivelul anului 2016, foarte multe proiecte de acest tip finalizate cu succes.

Dintre multele localități în care ne-am pus în valoare profesionalismul, am ajuns și în Bucovina – cea mai bogată regiune din punct de vedere istoric și cultural.

Astfel, la Vatra Dornei am realizat 10 foraje a câte 100 de metri adâncime, pentru montarea de pompe de căldură. Activitatea nu a fost una ușoară dar, așa cum deja ne cunoașteți, ne plac provocările și am reușit, contrar așteptărilor beneficiarului, să realizăm dificila lucrare în mai puțin de 10 zile. În fiecare foraj a fost introdus furtun colector PE100 PN16 D32 , cate 200 ml fiecare.

Trimite o cerere de oferta firmei de foraj SC ECO DRILL SRL: MADALIN HIRTESCU

De asemenea, cabana Daria, un colț de rai din Arieșeni, acum vă așteaptă să vă încălziți sufletele alături de prieteni. Noi, cei de la ECO DRILL am forat până la 110 metri adâncime și am montat pompele de căldură, dumneavoastră nu trebuie decât să mergeți să vă bucurați de ambientul pe care echipa noastră l-a creat. Va invitam sa cititi si informatii utile despre foraje puturi apa aici.

 

Sending
User Review
5 (2 votes)