[kkstarratings]

Cand vorbim de foraje pentru realizarea de puturi pentru alimentarea cu apa potabila, ne gandim in primul rand si la utilaje si echipamente. De la pompele de caldura pana la diferitele aliaje metalice pentru capatele de foraj, de la soft-urile folosite pentru studiile geodezice pana la tubulatura folosita. In principiu, companiile autorizate de foraj din Romania si cu traditie, ca sa isi pastreze blazonul de calitate folosesc echipamente nemtesti. Fie ca vorbim de brandul Bauer cu fabrici in localitati precum Schrobenhausen, Aresing si Edelshausen, sau de firmele din grupul KLEMM Bohrtechnik GmbH, utilajele germane au traditie in acest domeniu. Alte companii cunoscute in domeniul forajelor sunt firmele din grupul suedez Fambo sau brandul PILECO din Statele Unite ale Americii.

Utilajele pentru foraj se impart in doua mari categorii. Motorizate si nemotorizate. Cele motorizate pot fi excavatoare, masini hidraulice cu motoare electrice sau diesel, diverse angrenaje mecanizate si motorizate. Utilajele nemotorizate sunt reprezentate de sistemele de tubulatura, accesorii si alte angrenaje necesare procesului de forare. In general, cand vorbim de foraj la mare adancime ne gandim la foraje rotative care pot ajunge la o adancime de 7 km, cu precizarea ca majoritatea forajelor se fac intre 10 si 100 de metri adancime dintr-un rationament foarte simplu. Costul unui foraj este cu atat mai ridicat cu cat adancimea de lucru este mai adanca desi, cu cat lucrezi mai adanc subteran calitatea apei este mai buna si mai mineralizata.

In cadrul procesului de forare sunt utilizate si unitati cu graifer, freze pentru executie de pereti cu diafragma, macarale pentru fundatii speciale, vibratoare pneumatice de adancime pentru decolmatarea bazinelor acvifere. Un alt utilaj esential in procesul de forare si ulterior se foloseste si in denisipare este ciocanul hidraulic, care poate fi motorizat electric sau diesel. Ciocanele hidraulice electrice se pot monta pe bratul unui miniexcavator, fiind actionate de la instalatia hidraulica a acestuia. Ciocanele Diesel pot fi suspendate si pe carligul unei macarele de inalta precizie.

In functie de calitatea solului si duritatea sa, in cadrul forajului se pot folosi si echipamente pentru foraje de ancorare, foraje de micropiloti sau foraje pentru injectii de betonla presiuni inalte acolo unde solul este mai moale si exista riscul de lichefiere, acesta este intarit.

Utilaje pentru foraje instalatii geotermale

In cazul in care exista clienti care vor sisteme de incalzire “evergreen” de tip incalzire geotermala, in acest caz se folosesc o gama variata de echipamente si utilaje. Brandul austriac PRAKLA Bohrtechnik GmbH este specializat in fabricatia de utilaje de foraj mobile montate pe sasiuri de camion, destinate forajelor la mare adancime  pentru prelevarea de probe destinate studiilor geotehnice precum si pentru foraje de captare a energiei geotermale.

In speranta ca informatiile v-au fost utile, nu ezitati sa le impartasiti si prietenilor.

Sending
User Review
0 (0 votes)