Lumea forajelor se extinde continuu și la fel ca orice alt domeniu, se lucrează neîntrerupt la identificarea de noi metode pentru a siguranța și pentru a ușura munca. Odată cu dezvoltarea infrastructurii, cu creșterea nivelurilor de construcții, forajele au devenit parte esențială pre-construcție, alături de studiul de fezabilitate, de proiectul tehnic și de detaliile de execuție. Din acest motiv, experții în domeniu încearcă să identifice îmbunătățiri ale echipamentelor utilizate în timpul forajelor.

Ce reprezintă dopul sau capul de put?

Atat cap-ul cat si dop-ul de put, se folosesc pentru a stopa lichidele care ies la suprafață prin tuburile introduse în gaura de foraj. Capul de puț este totuși un echipament mai complex decât dopul de puț, fiind conceput din mai multe elemente care concură la același scop. După ce ați finalizat forajul și ați adus la suprafață tubulatura, este indicat să se securizeze capătul exterior și să se prevină eventualele scurgeri exterioare.

Capul de puț este aplicat în mod direct pe capătul tubulaturii, blocând astfel refulările de lichide din puț. Principial, dopul de puț are același rol, doar că este indicat să se folosească la forări de mici dimensiuni. Trebuie să vă gândiți la un dop de șampanie, care atunci când este securizat cu sârma exterioară nu va sări din sticlă, dar odată siguranța îndepărtată, agitarea conținutului va duce la aplicarea unor presiuni mari asupra lui, ceea ce îl va face să cedeze.

Detalii tehnice ale capurilor si doapelor de put

Capul de puț este destul de ușor de montat, dar vă va lua puțin timp. Din punct de vedere tehnic, capul de puț este atașat prin
lipire tubului exterior, fiind format din două părți distincte, unite între ele cu ajutorul șuruburilor. capuri de put de diferite dimensiuni pentru echiparea puturilor forate. Partea de sus a capului de puț conține manșonul de refulare, un element important atunci când există presiune pe tubulatură, fie sub formă lichidă, fie sub formă de gaze.

Conducta de refulare se va monta prin înșurubare, ceea ce
înseamnă că va crește nivelul de siguranță. Va fi evitată astfel situația în care furtunul sau conducta să fie aruncată din capul de puț. Șuruburile inoxidabile sunt menite să reziste la intemperii, iar dopul de prospecțiune pentru nivelmetru permite interogarea constantă a ceea ce se întâmplă în interiorul tubului.

În ceea ce privește dopul de puț, acest echipament este ușor de manevrat, simplu de atașat și pregătit cu loc pentru conducta de refulare, cu dopul de prospecțiune pentru nivelmetru și cu dop electric. Singura diferență dintre ele este aceea legată de modul de atașare la tubulatura exterioară. De asemenea, revenim cu atenționarea că la presiuni mari, dopul de puț nu va face față la fel ca și capul de puț.

 


 

Daca vreti sa fiti la curent cu cele mai noi informatii din domeniul forajelor, va recomandam sa urmariti pagina noastra de Google + euforaje.ro

Sending
User Review
0 (0 votes)