Forajele de puțuri, pilotii forati pentru construcțiile, digurile, terasamentele, drumurile sau podurile sunt obiective care necesită realizarea unor studii geotehnice

Fără un studiu geotehnic realizat de către un specialist în domeniu, sau de o firmă de consultanță care realizează astfel de studii de specialitate, proiectul poate să aibă de suferit în timp. Un proiect care nu este realizat corect va duce cu siguranță la costuri suplimentare și la eforturi fizice și financiare deloc plăcute. Sunt prezentate mai departe câteva riscuri pe care lipsa unor studii geotehnice ar putea să le implice în cadrul unor obiective de investiții.

Riscuri in lipsa unui studiu geo:

1.  Sensibilizarea constructiei:Riscuri apărute în lipsa unui studiu geotehnic

Calculul greșit al capacității solului de susținere a greutății construcției: nu este cazul acestui risc în cazul forajelor de puturi, dar în cazul construcțiilor, cu siguranță că poate crea o serie întreagă de neplăceri dacă nu este calculat corect. Aplicarea unei presiuni greșite asupra solului ar putea să ducă la ruperea interioară a structurii solului, care va duce la deplasări ale solului și la sensibilizarea construcției.

2. Importanta unui studiu geotehnic pentru fundatii:Riscuri apărute în lipsa unui studiu geotehnic

Fundația unui proiect poate să fie realizată cu o cantitate greșită de materiale din cauza lipsei unui studiu geotehnic care să îi spună proiectantului care este capacitatea de susținere a solului. Astfel, un constructor poate să ajungă să suporte costuri exagerate pentru o fundație care ar fi putut fi realizată mult mai simplu. Un sol puternic și trainic nu necesită o fundație supradimensionată, in timp ce un sol slab și alunecos va necesita această fundație.

3. Solul Argilos:

Tot în ceea ce privește fundația unei structuri, trebuie să se aibă în vedere cazuistica solului argilos. Aceste soluri argiloase rețin destul de multă umezeală acționează într-un mod aparte asupra fundației și asupra construcției în special, ducând atât la modificarea aspectului clădirii cât și la acționarea asupra integrității clădirii.

4. Soluri nisipoase:

Un studiu geotehnic nerealizat într-o zonă cu soluri nisipoase poate avea aceleași acțiuni nedorite ca și în cazul solului argilos. Motivul este că de obicei, solurile nisipoase pot avea la bază un strat mâlos care nu asigură o stabilitate foarte mare. Acest lucru va acționa asupra integrității construcției, crescând considerabil riscul de afundare sau de deplasare a clădirii. Acest risc se aplică și în cazul forajelor de puțuri, unde o astfel de deplasare va avea efecte negative asupra pereților.

5. Riscul Seismic:Riscuri apărute în lipsa unui studiu geotehnic

Unul dintre cele mai importante riscuri este cel seismic. Un studiu geotehnic realizat corect va cuprinde și domeniul seismic, ceea ce va permite observarea atentă a posibilității apariției cutremurelor și implicit luarea măsurilor adecvate de prevenire din partea constructorilor. Forajele de puțuri sunt afectate cu precădere în cazul unui cutremur, deoarece pereții puțului sunt primii care trebuie să facă față mișcărilor tectonice.

Solicită ofertă de preț de la executanții de studii geotehnice

Pe EuForaje.ro gasesti lista firmelor care executa studii geotehnice, precum si alte lucrari de foraj. Pentru a pretul unui studiu geotehnic trebuie sa contactezi una din firmele de pe site-ul nostru pentru a le cere o oferta de pret.

Sending
User Review
0 (0 votes)