[kkstarratings]

Hidroforul este un sistem de alimentare cu apa si da rezultate foarte bune racordat la foraje puturi de adancime medie si mare. Acest sistem este format din: electropompă, vas de hidrofor, racord antivibrant, presostat, manometru. Sunt de diferite marimi si pot fi optimizate in functie de nevoile fiecarei persoane. De exemplu, pentru irigatii este recomandat un hidrofor cu presiune si debit mari.


Vasul de hidrofor

Vasul de hidrofor poate avea mai multe capacităţi, dar cea mai uzuala este cea de 24 litri. Care este rolul acestuia? Protejează pompa de fluctuatiile de presiune ce pot afecta buna funcţionare a pompei. Racordul antivibrant face legătura intre pompă şi vasul de hidrofor, manometrul măsoară şi afişează presiunea de apă creată de pompă in circuitul de alimentare, presostatul are următorul rol: porneşte şi opreste electropompa in funcţie de presiunea de apă de pe circuitul de alimentare = sistemul de ţevi ce pleacă de la hidrofor pană la fiecare robinet din casa noastră.
Presostatul ştie să citească 2 presiuni: minimă = 1,5 bar şi maximă = 2,5 bar. Cu aceste presiuni este setat presostatul atunci cand este cumpărat dar pot fi reglate (mărite sau micşorate) de către un instalator.

Alegerea marimii rezervorului hidroforului este in functie de numarul de consumatori, frecventa consumului, numarul de bari si are legatura si cu celelalte utilaje de foraj folosite. Pornirile hidroforului sunt mai rare atunci cand rezervorul este mai mare. Cand rezervorul este mic, hidroforul va porni la cel mai mic consum de apa. In mod obisnuit, hidroforul porneste atunci cand rezervorul este golit pe jumatate. Hidrofoarele de 9 m au coloana de aspiratie de 9 metri, ceea ce inseamna ca aceasta este distanta de la hidrofor pana la apa. Indicat este ca aceasta coloana de aspiratie sa aibe o suprafata de 1-2 m in interiorul apei. Hidrofoarele de 30 m sunt cele de mare adancime, destinate in cazul alimentarii dintr-un put. Adancimea aleasa difera in functie de necesitati.

Hidrofoarele de aspiratie 9 metri au pompe autoamorsante. Acestea sunt folosite pentru sisteme mici de alimentare, cand apa este extrasa dintr-o retea de alimentare sau dintr-un rezervor tampon. Mai sunt numite si hidrofoare cu pompa de suprafata, fiind utilizate pentru o locuinta cu alimentare de la retea sau dintr-un put cu nivelul apei de maxim 8.5 metri. Pana la urmatoarea intalnire va dorim o saptamana plina de frumoase realizari!

 

Sending
User Review
0 (0 votes)