Tehnologia de foraj orizontal  este foarte eficienta si are marele avantaj ca elimina decopertarile de teren, iar lucrările executate prin metoda forajului orizontal nu produc disconfort în traficul feroviar sau rutier , ocolind, de asemenea, obstacolele subterane anterioare (conducte, cabluri si altele).Metoda de foraje orizontale se poate efectua in aproape orice fel de teren fiind in concordanta cu normele de protectie a mediului.

Avantajele Forajului Orizontal:

Aceasta tehnologie este si una ecologica, pentru ca pamantul ce rezulta din excavatie se va depozita astfel incat sa nu afecteze mediul si imprejurimile zonei. Tehnologia de foraje orizontale garanteaza scurtarea termenului de executie in raport cu alte tehnologii oferind totusi o precizie a lucrarilor datorata modului de urmarire de la suprafata a lucrarii. Aceasta metoda are chiar un cost de executie cu 20-30% mai mic fata de cel al altor metode.
Foraje orizontale subtraversari preturi

Inginer

Procesul de Executie:

Un foraj bine planificat presupune inspectarea preliminara a traseului pe care va fi instalata conducta, determinand exact conditiile de lucru din sol. Alegerea unitatii de foraj se face in functie de diametrul tevii de instalat, lungimea subtraversarii si calitatea solului. Principala provocare o constituie executia forajului pilot pe traseul planificat, datorita rezistentei mecanice a solului forat. Pentru a invinge aceasta rezistenta sunt necesare forte mari de tragere si impingere, care uneori pot depasi limitele utilajelor. Din acest motiv, toate utilajele de foraj orizontal dirijat au incorporate o percutie hidraulica, care se adauga suplimentar fortei de tragere.

  Procesul de foraje orizontale cuprinde urmatoarele etape:

1.Depistarea obsacolelor existente

2.Prelucrarea informatiilor obtinute

3.Aprobarea de catre proiectant al traseului forajului

4.Executia forajului propriu-zis

5.Intocmirea proceselor verbale intre constructor si beneficiar asupra controlului adancimii pozarii conductei.

6.Receptia lucrarii.

Inginer

Pentru ca procesul de lucru sa fie de o calitate desavarsita, o importanta foarte mare o are si lucratorul in foraje orizontale care trebuie sa stie sa utilizeze masinile de foraj, sa le transporte in siguranta, sa curete si sa intretina echipamentele, sa stie sa prepare fluidele de foraj si nu in ultimul rand sa stie sa pozitioneze echipamentul corect la locul de executie.

Pentru a indeplini ca la carte sarcinile sale, lucratorul in foraje orizontale trebuie sa detina cunostinte de mecanica, mecanica pamanturilor, geologie, rezistenta materialelor in foraje etc.

Va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook EuForaje.ro pentru mai multe lucruri urile din domeniul forajelor. Daca v-a placut acest articol nu ezitati sa il distribuiti pe retele de socializare.

 

Sending
User Review
0 (0 votes)