Ce este forajul orizontal?

forajul orizontal inginer forajeForajul orizontal este un proces de forare, folosit pentu instalarea subterana a cablurilor, conductelor sau a altor tipuri de retele fara sapatura la exterior. Subtraversarea se face prin foraje orizontale sau sub un anumit unghi pe sub un drum, o cale ferata, o cale de acces, etc. Aceasta este o modalitate eficenta de instalre a unor conducte sau cabluri in diverze zone unde este dificil sau imposibil de sapa de sapat. Este o metoda ideala pentru evitarea sapaturilor deschise in zone greu accesibile, cu spatiu limitat sau cu trafic intens.

Forajul Orizontal este o metoda rapida, exacta si igienica care incocuieste cu succes intstalarea conductele prin sapatura clasica deschisa.

Utilizarea acestei tehnologi, a personalul calificat, reprezinta avantaje considerabile prin reducerea timpului de executie, reducerea costurilor, ridicarea gradului de calitate al lucrarilor, eliminarea completa a discomfortului produs traficului auto si pietonal.

Foraje orizontale subtraversari preturi

Cand este utilforajul orizontal?

  • Subtraversari de drumuri, subtraversari cai ferate, subtraversari cai de acces, subtraversari platforme si parcari.
  • Subtraversari rauri, subtraversari lacuri, subtraversari cursuri de apa.
  • Drenaje pentru captarea apelor subterane in vederea prevenirii alunecarilor de teren.

Tipuri de foraje orizontale:

Cel mai des intaltine tipuri de foraje orizontale sunt forajul orizontal prin percutie, si forajul orizontal de tip pilot.

 

Foraj orizontal prin percutie

forajul orizontal percutie

Procedeul de forare orizontala nedirijata prin batere cu ciocane pneumatice se utilizeaza la lucrari de subtraversare pentru instalarea subterana: a cablurilor electrice , retele de comunicatii, a conductelor de apa, gaz, canalizare, a tuburilor pentru colectare sau scurgere apei. Forezele pneumatice sunt folosite pentru saparea tunelurilor cu diametre de la 45 la 2000 mm, prin baterea tevilor de otel in pamant.  Forajul orizontal prin percutie se aplica pe distante relativ scurte de pana la 80 m lungime in functie de teren. Aceasta metoda este utila pentru subtraversari de drumuri, cai ferate, sau diverse tipuri de cai de accesfiind  metoda ieftina si rapida.

 

Foraj Orizontal de tip Pilot:

despre foraje orizontale - foraj pilot - forajul orizontal

Forajul pilot sau forajul orizontal dirijat (despre care am mai vorbit pe scurt aici) presupune introducerea prajunilor de foraj in pamant, si apoi capul de forare este dirijat, pe traseul stabilit, de un receptor care se afla la suprafata. Localizarea si dirijarea capului de foraj se face prin unde electromagnetice, de catre o persoana care se afla deasupre traseului forajului. Aceasta persoana primeste, cu ajutorul unui detector, coordonatele capului de foraj, inclusiv, pozitia, adancimea si inclinatia .

Avantajele acestei tehnologii de foraj orizontal dirijat sunt: evitarea sapaturii deschise, elimina operatiile de excavare si transport a materialului excavat, structura solului pe traseul forajului ramane intacta, este o metoda rapida, eficienta, nu necesita spatiu de lucru mare, si se poate face pe distante relativ lungi.

 

 

 

 

Sending
User Review
0 (0 votes)