[kkstarratings]

Romania nu este doar o tara cu climat temperat unde gasim toate anotimpurile si toate formele de relief. In contrapartida, tot aici gasim toate tipurile de soluri de la solul argilos, lutos, nisipos din zona Insulei Braila, albiei Dunarii, Campia Baraganului sau campia Deltei, pana la solul dur, stancos din zona Piatra Craiului, Bucegi sau Fagaras. Ca si idee, in Statele Unite exista echipamente care iti pot spune cu precizie, pana la o adancime de 80 de metri adancime si o marja de eroare de cativa milimetri, unde se afla un anumit strat subteran acvifer.

Din nefericire, costul unui astfel de echipament este descurajant pentru oamenii obsnuiti pentru ca depaseste ordinul sutelor de mii de euro. Este un studiu complex care implica atat echipamente geofizice cat si echipamente seismice. O astfel de evaluare iti permite nu doar sa afli unde se afla apa ci si in ce cantitate, care este debitul, la ce unghi se afla fata de nivelul marii, calitatea stratelor acvifere si natura geologica a terenului. In functie de duritatea solului, exista doua tipuri de foraje – foraje in soluri moi si foraje in soluri tari.

Forajul in solurile moi

Solurile moi sunt solurile lutoase, argiloase din zona Campiei Baraganului si alte regiuni aflate intre 0 – 100 de metri altitudine. In acest caz se recomanda forajul cu noroi bentonitic.
Argila bentonitica (noroiul bentonitic), este un amestec folosit la stabilizarea peretilor forajelor in faza incipienta. Noroiul bentonitic este cunoscut pentru propritatile sale tixotropice (are capacitatea sa se transforme in urma unor socuri mecanice). Ca o paranteza, solurile argiloase nu sunt recomandate pentru constructii inalte pentru ca in cazul unui cutremur se lichefieaza si se transforma in valuri de mal.

Forajul in solurile tari

Cand vine vorba de solurile cele mai dure, una dintre cele mai populare metode de forare este forajul cu ajutorul unui sistem de ciocane pneumatice. Practic vorbim de instalatii foarte mari si puternice dotate cu compresoare uriase si alte componente.

Va multumim pentru interesul acordat si va asteptam si cu alte informatii despre cum se poate face un foraj complet si corect.

[kkstarratings]

Sending
User Review
0 (0 votes)