In primul rand studiul geotehnic este obligatoriu prin lege, fiind reglementat prin Legea nr.50 din 29 iulie 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții. Importanta studiului geotehnic este esentiala, acesta reprezentand prima etapa din procesul de constructii si primul pas spre identificarea naturii terenului de fundare.Studiul geotehnic reduce costurile de constructie, astfel in cazul neefectuarii de studii geotehnice exista posibilitatea supradimensionarii in proiectare.

Despre studiile geotehnice

Studiul geotehnic cuprinde informatii referitoare la stratificatia solului, greutatea si presiunea suportata de teren,la ce adancime este recomandata forarea cat si la ce nivel se afla panza freactica, tipul de teren. Studiul geotehnic face posibila respectarea cerintei de rezistenta si stabilitatepe toata durata de existenta a constructiei.
Un studiu geothenic consta in cercetarea terenului prin executarea unor foraje geotehnice din care se extrag probe de pamant pentru a depista rezistenta la forfecare, deformatie, tasare etc.

utilaj de foraje puturi apa - importanta studiului geotehnic

Etapele studiului geotehnic

Etapele parcurse in timpul studiului geotehnic sunt urmatoarele: identificarea amplasamentului,stabilirea metodelor de prospectarea terenului,probe de pamant care urmeaza sa fie analizate intr-un laborator geotehnic atestat pentru determinarea parametrilor fizico-mecanici, interpretarea datelor obtinute si intocmirea studiului geothenic finalul fiind verificarea documentatiei si intocmirea unui referat geotehnic de verificare de catre un specialist atestat. Investigarea geotehnica a unui amplasament se poate face pe etape, realizandu-se mai intai un studiu de fezabilitate (SF), studiul geotehnic preliminar apoi studiul geotehnic propriuzis pentru proiect tehnic (PT) si in final un studiu pentru detalii de executie (DE).

Riscurile ce pot aparea

Riscurile construirii fara analiza caracteristicilor terenului sunt majore: in caz de seisme un obiectiv amplasat necorespunzator este vulnerabil. Nici constructiile pe terenuri argiloase nu sunt scutite de probleme, riscul principal fiind alunecarea terenului. Iar acestea sunt doar doua exemple din care reiese clar cat de importanta este efectuarea unor studii geotehnice

Ananova Foraje puturi Brasov

Pretul unui Studiu Geotehnic

Pretul si durata unui studiu geotehnic variaza in functie de tipul de constructie, dimensiune, numarul forajelor efectuate etc, de aceea atunci cand solicitati un pret pentru studii geotehnice metionati tipul si dimensiunea cosntructiei.

 

In continuare putet vizita canalul de YouTube EuForaje.ro sau daca considerati ca acest articol este folositor il puteti distribui in retelele de socializare:

Sending
User Review
0 (0 votes)