Cum funcționează încălzirea și răcirea geotermală?

Fie că este o iarnă rece sau o vară toridă, solul aflat la 1,5 metri sub suprafață menține o temperatură constantă pe tot parcursul anului. Această temperatură constantă a pământului este mai mare decât temperaturile medii de iarnă și mai mică decât temperaturile medii de vară. Astfel v invitam sa acordati cateva minute acestui articol bine documentat despre încălzirea și răcirea geotermală a caselor .

Sistemele geotermice folosesc această diferență de temperatură pentru a transfera căldura între casa dvs. și pământ cu ajutorul a două părți cheie:

  1. O pompă de căldură în interiorul casei dumneavoastră (de obicei în locul sistemului tradițional);
  2. Sistemele de conducte îngropate (numite bucle de pământ) circulă fluidul de transfer de căldură.

Pompa de căldură și fluidul care circulă transferă continuu căldura. În timpul verii, sistemul geotermic extrage căldura din aerul din locuința dvs. și o transferă în sol. În timpul iernii, acesta extrage căldura din sol și o transferă în locuința dumneavoastră. Vezi aici mai mute tipuri de pompe de caldura.

Schema functionare încălzirea și răcirea geotermală a locuintei

cum functioneaza incalzirea geotermala a locuintelor

Mai multe despre cum funcționează sistemul geotermic

Ați auzit de încălzirea și răcirea geotermală la domiciliu? Este un sistem care poate economisi bani serioși de la facturile de utilități pentru proprietarii de case.

Din nefericire, mulți oameni nu au auzit niciodată de geotermia casnică, sau nu o înțeleg. Mulți oameni cred că are legătură cu captarea căldurii de la vulcani sau gheizere.

Acest lucru ar fi destul de dificil de realizat pentru majoritatea proprietarilor de case și ar limita serios numărul de persoane care ar putea profita de energia geotermală.

Din fericire, nu trebuie să locuiți în apropierea unui vulcan activ pentru a vă instala un sistem geotermic casnic eficient și care să economisească bani.

Încălzirea și răcirea geotermală casnică este de fapt destul de simplă. Iată cum funcționează.

Cum funcționează energia geotermală casnică?

Temperatura pământului la 3 metri sub nivelul suprafeței este constantă de 13 grade Celsius pe tot parcursul anului.

Când aerul din afara casei dvs. este sub zero grade, la doar 3 metri sub solul acoperit de zăpadă sunt tot 13 grade Celsius. Sau atunci când vara aduce o vreme de 35 de grade Celsius, pământul de sub casa dumneavoastră se menține constant la 13 grade Celsius.

Probabil că ați experimentat acest fenomen acasă fără să vă dați seama. Atunci când intrați în subsol într-o zi călduroasă, este plăcut și răcoros acolo jos, deoarece pământul de pe cealaltă parte a fundației dumneavoastră are, ați ghicit, 13 grade.

Iarna, chiar și un subsol neîncălzit rămâne relativ cald datorită acelei izolații consistente de 13 grade din partea pământului din jur.

Sistemele geotermice, profită de această constantă naturală. Ele valorifică temperatura constantă din jurul oricărei case pentru a o încălzi sau răci în funcție de necesități.

Deși este denumită energie geotermală, sistemele geotermale și alte sisteme geotermale casnice nu produc electricitate. Ele folosesc temperatura susținută a solului pentru a vă încălzi sau răci casa.

Diferențe între sistemele geotermice

Deși multe sisteme geotermice sunt similare, există diferențe între ele. Unele au folosit un sistem cu buclă închisă sau deschisă, bucle de iaz sau bucle de sol cu bobine.

Există argumente pro și contra pentru diferitele configurații de bucle pentru încălzirea geotermală a locuinței. Inginerii  folosesc sisteme cu buclă închisă. Ei le consideră ca fiind cea mai eficientă și cea mai sigură opțiune pentru proprietarii de case.

Atunci când se instalează un sistem de incalzire geotermal, tevile cu buclă închisă cu o soluție de apă sunt îngropate în pământ sub casa dumneavoastră. “Buclă închisă” înseamnă că țevile sunt cuprinse doar în casa dumneavoastră. Ele nu sunt conectate la o infrastructură mai mare și nu vor interacționa cu niciun fluid din afara sistemului dumneavoastră.

Pe măsură ce această apă circulă prin țevi, soluția de apă din interiorul țevilor își schimbă temperatura. În timpul iernii, această soluție de 13 de grade este mai caldă decât aerul exterior.

Sistemul trage această soluție caldă prin țevi și folosește o pompă de căldură pentru a încălzi aerul din locuința dumneavoastră. Acest lucru vă permite să reglați aerul din locuința dumneavoastră la orice temperatură doriți.

Același principiu funcționează în sens invers în timpul verii, când sistemul de incalzire geotermal folosește temperatura solului pentru a răci aerul din casa dumneavoastră.

Nu contează dacă afară sunt 18.3 de grade Celsius sau 31 de grade Celsius. Sistemul dvs. geotermic facilitează confortul în casă.

incalzirea-geotermala-schema-functionare

Merită cu adevărat energia geotermală?

Instalarea unui sistem de incalzire geotermala poate economisi proprietarilor de case până la 50% din facturile de încălzire și răcire în fiecare lună. Este o investiție inteligentă care duce la economii pe termen lung, menținând în același timp confortul în casa dvs. pe tot parcursul anului.

În Romania, încălzirea și răcirea clădirilor rezidențiale și comerciale contribuie cu aproximativ 11 % din totalul emisiilor de dioxid de carbon ale națiunii.

Sistemele geotermice casnice creează zero emisii de carbon. Pe parcursul unui an, utilizarea unui sistem de incalzire geotermal reduce suficiente emisii de carbon pentru a echivala cu scoaterea a două mașini de pe șosea.

Aceste minuni ale ingineriei sunt, de asemenea, mai sigure pentru casa dumneavoastră decât sistemele tradiționale de încălzire și răcire. Cu sistemul geotermal, nu există riscul de explozie sau de scurgeri de monoxid de carbon care să vă pună în pericol familia.

Costul încălzirii și răcirii geotermice

În timp ce prețul energiei electrice, al petrolului sau al gazelor naturale fluctuează, costul de funcționare a unui sistem geotermic va rămâne cam același. Costurile de energie electrică ale unui sistem geotermic sunt scăzute și rareori variază de la o lună la alta.

În ciuda numeroaselor avantaje, instalarea unui sistem geotermic convențional pentru o casă obișnuită costa până la 243670 de Lei sau mai mult.

Cu toate acestea, inginerii, și-au propus să reducă aceste costuri. Datorită ingeniozității lor, sistemele geotermice sunt acum accesibile pentru mai mulți proprietari de locuințe.

În loc să folosească instalații de foraj mari, precum cele folosite pentru forarea puțurilor arteziene, inginerii de foraj au început să experimenteze cu burghie mai mici și mai eficiente, care fac una sau două găuri adânci de doar câțiva centimetri.

Companiile inscrise in Euforaje.ro instalează apoi țevi în formă de U în aceste găuri. Această inovație ocupă mai puțin spațiu și creează mai puțin deranj în curțile din spate ale clienților.

Cu ajutorul noului echipament, instalarea țevilor de buclă terestră poate fi finalizată în câteva zile în loc de săptămâni, economisind timp și bani pentru clienți.

Un sistem geotermal complet pentru locuințe costă de obicei între 87,722 și 121,835 de lei. Majoritatea firmelor de foraje ce pot fora si instala astfel de sisteme dgeotermale au un plan de finanțare fără avans, care permite proprietarilor de case să instaleze un sistem geotermic fără costuri inițiale și cu plăți începând de la 800 de lei pe lună.

Va invitam sa cititi un articol detaliat despre pompde cadura aici.

Aceasta reprezintă o scădere semnificativă față de facturile actuale la utilități. Va multumim pentru timpul petrecut citind acest material despre incalzirea si racirea locuintelor cu energie geotermala. Daca v-a placut si considerati ca va fost de ajutor, va invitam sa il distribuiti si prietenilor dumneavoastra in retelele de socializare. In continuare, va recomandam sa cititi si acest articol despre foraje puturi alimentare cu apa.

Sending
User Review
5 (2 votes)