Siron Foraje Puturi apa
Dl Siron Razvan, Director general SC Siron Foraje SRL , a avut bunavointa sa ne acorde cateva raspunsuri in postura de specialist, si cu o lunga experienta in domeniul forajelor pentru alimentare cu apa.

Put executat fara decantor:

Azi vom vorbi de o problema cu care se confrunta multa lume si anume putul executat fara decantor, lucru care atrage dupa sine, in scurt timp, probleme majore pentru beneficiar.


” Nu cred ca trebuie neaparat sa ai experiente negative ca sa inveti o lectie care de multe ori e mai scumpa decat un consultant in domeniu.”


Care sunt cauzele aparitiei acestor probleme?

Cauzele acestei probleme specifice sunt mai multe… totusi una care care e cea mai importanta este una de natura fizica. Daca recitim problema ne dam seama foarte clar ca nisipul, malul, negreala care vine pe furtun din put este direct proportionala cu debitul extras. Este ceva normal ceea ce se intampla vis a vis de operatiunile executate.

Siron Foraje Puturi IașiPuteti vedea o sectiune simpla de put in imaginea alaturata si va puteti da seama din curba care se vede in schema ca odata cu nivelul static / dinamic al putului apa strabate o suprafata (in realitate un volum) care este umpluta si golita de apa la fiecare poronire si oprire a pompei. Tot la fel se intampla si cand scade sau creste debitul de extractie.

Astfel de cauze apar aproape frecvent cand debitele putului sunt mici, se curata greu si in timp indelungat. Daca stii ce sa-i faci se rezolva. Bine ca vine apa !

E mai rau daca nu este apa. problemele fizice ale puturilor apar la orice sondor, putar cum vrei sa ii zici, dar daca faci ceea ce trebuie si stii meserie, si intelegi fenomenele, problemele ce apar se rezolva mai repede, cu costuri mai mici si mai important decat toate, un meserias ii explica beneficiarului care sunt fenomenele, ce trebuie facut, si de ce apoi orice problema ar fi, beneficiarii nu mai sunt asa in ceata si inteleg fenomenele. Nu toate fenomenele ce se intampla sunt din cauza celor care executa, dar cei care executa sunt o piesa importanta.

Care este impactul asupra unui put executat fara decantor?

Este clar. Am zis mai devreme. Beneficiari nemultumiti, care nu mai stiu ce sa mai faca, care nu cunosc domeniu de foraj, respectiv curatare si dare in folosinta. Meseriasi care ii trombonesc.

Pe partea cealalta sunt si Beneficiari care evalueaza o lucrare doar in functie de pret si nu se consulta cu cei din aceasta breasla. Tara noastra dispune de tot felul de soluri si fiecare tip de sol se preteaza a fi forat cu instalatii speciale acestui tip de sol.

S-au intamplat multe cazuri cand sondori cu utilaje mici care se folosesc la campie au venit la podis sau la munte au sapat pana la piatra si au plecat. Acestea implica cheltueli care de cele mai multe ori le suporta beneficiarul. Nu cred ca trebuie neaparat sa ai experiente negative ca sa inveti o lectie care de multe ori e mai scumpa decat un consultant in domeniu.

Care sunt efectele?

Deja am discutat si cateva din cele mai importante. pe langa cele de mai sus mai este un efect major de care, din pacate, autoritatile nici nu isi dau seama: Constiinta sondorilor si a unor beneficiari lasa de dorit, si anume ca fiecare au un interes propriu care neglijeaza celelate aspecte importante cum ar fi mediu.

Daca faci o gaura in pamant si strapungi 2 straturi de apa cu calitati diferite (ex. una apa sarata, una apa buna) la care si alti vecini mai sunt racordati se poate ajunge la niste catastrofe care au un impact imens.

Daca acum nu punem in fuctiune constiinta si protejarea mediului de unde ne extragem sursa de existenta, o vor face autoritatile si vor impune niste costuri de avizari lucru care va ridica pretul forajului.

Care este solutia oferita de dumneavoastra in calitate de exepert?

Corect ar fi ca persoana sa se adreseze celor care stiu cum sa o rezolve. Vedeti, cei care stiu si inteleg se protejeaza oarecum pentru ca nu ori ce situatie se rezolva la fel; e ca la doctor. In acest caz trebuie masurat cat se poate de exact debitul maxim al putului, Poate fi dat in folosinta la 2/3 pana la 3/4 din debitul maxim al putului, si pentru o perioada.

Cu o pompa de sacrificiu sa faca porniri regulate dupa un grafic care reiese din debitul maxim, debitul de exploatare si timpul de revenire. Fiecare put are alt grafic care trebuie calculat. In functie de acestea se fac niste proceduri care garantat dau rezultate (exceptie, cu natura nu te pui). Caz concret: am facut la mine acasa un put care dupa ce i-am aplicat tratamentul s-a lipezit complet dupa mai bine de 1 an (nu am stat de el).


Ii multumim domnului Razvan Siron, Director general Siron Foraje SRL pentru interviul acordat si pentru informatiile folositoare din acesta. Colmatarea puturilor fara decantor este o problema foarte des intalnita. Speram ca v-au fost de folos informatiile din acest articol, si daca va confruntati cu probleme asemanatoare va invitam sa contactati firma de foraje puturi Siron Foraje SRL pentru a va ajuta sa remediati problema.

Contacteaza firma de foraj Siron Foraje SRL Si cere o oferta de pret pentru lucrarea ta: Persoana de contact: Razvan Siron.

 

Sending
User Review
0 (0 votes)