Unde si cand se apeleaza la piloti pentru consolidare?

Soluţia fundării pe piloţi la construcţii se adoptă în cazul în care terenul bun de fundare se găseşte la adâncime mare, iar încărcările date de construcţie sunt mari. Utilizarea piloţilor este în general legată de existenţa la suprafaţa terenului a unor strate puternic compresibile.

Se urmăreşte în general coborârea piloţilor până la un strat practic incompresibil pentru ca piloţii să fie purtători pe vârf. Dacă până la adâncimi accesibile cu utilajele disponibile nu se întâlneşte un strat de bază incompresibil se folosesc piloţii flotanţi.

piloti-forati-fundatiiAdoptarea soluţiei de fundare pe piloţi se face numai în baza unui studiu tehnico-economic prin care să se demonstreze că această soluţie este mai avantajoasă prin comparaţie cu alte soluţii de fundare directă de suprafaţă pe teren natural sau pe teren îmbunătăţit.

piloti-forati-consolidarea-gropilor-de-escavare

Uneori folosirea piloţilor la construcţii civile sau industriale este justificată pentru a se evita tasările mari. În cazul podurilor şi viaductelor piloţii sunt folosiţi mult mai frecvent datorită stratificaţiei terenului alcătuit din pământuri necoezive, cu nivel ridicat al apei subterane şi a pericolului de afuiere a terenului de fundare la viituri mari ale apelor.

piloti-forati-consolidarea-pantelor

La construcţiile hidrotehnice portuare, platforme de foraj marin, folosirea pe scară largă a piloţilor se datorează atât condiţiilor dificile de fundare din amplasamente acestor construcţii, cât şi a încărcărilor verticale şi orizontale foarte mari.

În cazul executării unor lucrări amplasate în condiţii foarte dificile de teren cu transmitere de încărcări mari a construcţiilor ca cele menţionate la construcţii civile sau industriale, fundarea pe piloţi sau coloane de beton armat apare ca neapărat necesară, deoarece fundarea directă în acest caz este practic imposibilă.

Fundaţiile pe piloţi constau din piloţi înfipţi sau formaţi în pământ, care sunt legaţi între ei la partea superioară printr-un radier sau reţele de grinzi din beton armat, care preiau încărcările de la construcţie şi prin intermediul piloţilor le transmit terenului.

Vezi firmele pentru lucrari de piloti forati

<< Cum se executa pilotii forati pentru fundatii

Indicatori de performanta ai pilotilor forati >>

Sending
User Review
0 (0 votes)