[kkstarratings]

Studiul geotehnic, dincolo de caracterul obligatoriu impus de lege, este o component esentiala a oricarei lucrari de foraj puturi apa, foraje orizontale sau de subtraversare sau pentru instalare pompe de caldura. Fiind o component importanta si complexa in aceeasi masura, si costurile unui studiu geotehnic executat corect, ca la carte, are anumite preturi care pot varia in functie de o multime de factori precum: suprafata terenului unde urmeaza sa fie efectuata lucrare de foraj, inclinatia terenului, geo locatia respectivului spatiu, adancimea stratului acvifer.

Furnizarea informaţiilor necesare demarării studiului geotehnic

Este necesar ca inainte de demararea procedurilor de realizare a unui studiu geotehnic, clientul care a solicitat forajul pentru apa potabila sau pompe de caldura sa prezinte mai multe documente ce trebuie predate inginerului geotehnician: actul de proprietate al terenului, schiţa cadastrală, schiţa de ȋncadrare ȋn zonă cu curbe de nivel sau cote topografice, certificatul de urbanism.
Apoi, urmeaza partea de consultant si consiliere, etapa cand se stabilesc numărul de foraje geotehnice, adâncimea lor, echipamentele folosite şi termenul de execuţie, iar toate acestea se concretizează în oferta finală oferită.

Executarea forajelor geotehnice

După acceptarea ofertei de studiu geotehnic se incepe executarea de foraje geotehnice. Se vor preleva probe tulburate sau netulburate şi, opţional, de apă, se va nota stratificaţia, infiltraţiile de apă, nivelul pânzei freatice şi se vor efectua cercetări “in situ” prin penetrometrie. După efectuarea forajelor geotehnice, următoarea etapă în realizarea studiului geotehnic constă în analiza probelor prelevate intr-un laborat atest pentru identificarea paremetrilor geomecanici.  In functie de tipul de foraj, este importanta granulozitatea, umiditatea naturala a solului, plasticitatea, limita de framantare, greutate volumetrică a solului, porozitate, indice de porozitate, compresibilitate, modulul de compresibilitate, coef de tasare specificǎ, tasarea specifică la inundare, forfecare directă.
Solicită ofertă de preț de la executanții de studii geotehnice
Aceasta este etapa ȋn care ia formă studiul geotehnic, prin interpretarea tuturor informaţiilor acumulate până acum pe teren și ȋn laborator. Aici contează foarte mult experienţa geologilor implicaţi ȋn realizarea documentatiei geotehnice, care se va finaliza cu recomandări și concluzii. De aceea e foarte important sa apelati la firme avizate, firme care sa va garanteze executia lucrarilor.

Sending
User Review
0 (0 votes)