Cum apar, de ce apar si cum descoperim apele subterane

Una dintre misterele naturii si ale existentei umane totodata este aparitia apei pe planeta Pamant. Apa poate mai exista in Calea Lactee, fie captiva in gheata carbonica pe un satelit, un asteroid, o cometa, sau sub forma gazoasa amestecata cu alte gaze pe o planeta din sistemul nostrum solar, dar apa, in toate cele trei stari – lichida, solida si gazoasa o gasim doar pe Pamant.

Video cu circuitul apei in natura

Dar daca apa izvoarelor, lacurile, norii si ghetarii sunt lucruri vazute, un mare mister ramane apa nevazuta si cum reuseste ea in subteran sa-si pastreze proprietatile stiind fiind faptul ca apa este cel mai bun solvent si in timp, orice lasi in apa se transforma iar apa preia din caracteristicile obiectului lasat in apa. Citeste mai mult despre exploatarea apelor subteraane aici.


Concret, chiar si azi in secolul XXI, inca se mai dezbat diverse teorii cu privire la modul in care apa se formeaza sub pamant. Dincolo de toate aspectele stiintifice, am selectat doua teorii mai in voga printre academicieni si nu numai.

Teoria infiltrarii – Una dintre cele mai vechi teorii

Majoritatea oamenilor de stiinta si nu numai considera ca bazinele de apa din subteran s-au format in mii de ani in urma infiltrarii. Aceasta teorie a fost formulata de francezii B.Palissy (sec.XVI) si E.Mariotte (sec.XVII) care sustineau ca sursa de formare a paturilor acvifere aflata la adancimi cuprinse intre 10 si 100 de metri este infiltrarea apelor din precipitatii. In procesul de infiltrare, aceste ape pot intalni un strat impermeabil care favorizeaza acumularea apelor infiltrate si implicit formarea unui acvifer. Din pacate, desi este una dintre cele mai populare si mai vechi teorii, conceptul are mari lacune atunci cand trebuie explicate prezenta unor strate acvifere de apa in zone aride precum Sahara sau desertul Gobi unde intalnim oaze formate natural, unde apa vine de la mari adancimi.

Teoria condensarii vaporilor de apa – Raspunde la multe intrebari

Teoria condensarii vaporilor de apa a fost formulata in anul 1877 de hidrotehnicianul vienez O.Volger, care sustinea ca apele subterane provin din condensarea vaporilor de apa din aerul care circula prin porii si fisurile rocilor. Teoria lui Volger se bazeaza pe faptul ca la scaderea temperaturii aerul saturat cu vapori de apa devine suprasaturat iar o parte din vaporii de apa se condenseaza si trec in stare lichida. In prezenta unui strat impermeabil aceasta apa se acumuleaza si poate forma un acvifer. Indiferent unde se afla adevarul, la modul concret in Romania exista numeroase straturi acvifere care pot fi exploate de persoanele care vor sa foreze pentru o sursa curata de apa potabila.

In final va invit sa va informati si despre forajele si pompele de caldura alimentate geotermic.

Sending
User Review
5 (1 vote)