Contaminarea bacteriană a rezervelor de apă potabilă

Aceasta poate rezulta din deșeurile de animale din scurgerile din loturile de hrănire sau alte zone în care sunt depozitate deșeurile animale. O altă sursă de contaminare bacteriană sunt deșeurile umane de la sistemele septice defecte sau lagunele rezidențiale.

Insectele, rozătoarele sau alte animale care intră în fântână servesc drept surse suplimentare de contaminare a apei. Apele de inundație care inundă sau se infiltrează într-o fântână conțin în mod obișnuit niveluri ridicate de bacterii. Nu toate bacteriile prezintă un risc pentru sănătate. Cele care sunt patogene pot provoca diaree, crampe, greață, dureri de cap sau alte simptome.

schema contaminarea bacteriana a rezervelor de apa potabila

Nu este neobișnuit ca oamenii să confunde un caz de boală legată de apă cu o otrăvire alimentară. Bacteria E. coli este indicatorul definitiv al contaminării fecale recente a apei. O bacterie Ecoli este singurul membru al grupului total de coliformi care se găsește în fecalele animalelor cu sânge cald, inclusiv a oamenilor. Pentru informații suplimentare, consultați următoarele lucrare referitoare la apă de băut si bacterii respectiv Nitrat-Azot prezenti in Apă de băut.

Determinarea locației surselor potențiale de contaminare

Evaluarea activităților din jurul unei suprafețe sau a unei ferme și determinarea locației surselor potențiale de contaminare în raport cu un puț de apă potabilă sunt ambele necesare pentru a determina riscul potențial pentru alimentarea cu apă. Proiectarea și construcția structurilor și amplasarea acestora în raport cu un puț de apă potabilă, starea fântânii și depozitarea cat și eliminarea potențialilor contaminanți sunt factori importanți în evaluarea riscurilor. Citeste si exploatarea unui put de apa sigur aici.

Prin identificarea riscurilor de contaminare la o suprafață sau o fermă și luând măsuri pentru a reduce riscurile, indivizii pot proteja mai bine apa potabilă de contaminarea cu nitrați, bacterii și alte substanțe potențiale dăunătoare. Pentru mai multe informații despre ceea ce se poate face pentru a proteja rezervele private de apă potabilă de contaminare, consultați portalul Euforaje.ro privind protecția capului puțului de apa. Seria „Protejarea surselor private de apă potabilă” îi ajută pe indivizi să evalueze modul în care activitățile agricole sau agricole ar putea sa afectează apa potabilă.

Testarea apei

Testarea unei surse private de apă în Romania

Testarea unei surse private de apă în Romania nu este cerută de reglementările de stat. Există excepții de reglementare atunci când poate fi necesară o licență de stat pentru o anumită activitate. Reglementările locale pot fi mai stricte decât cele emise de stat. Deși nu este necesar, se recomandă testarea unei surse private de apă.

Nu există un singur test care să determine siguranța apei potabile. Mulți contaminanți naturali sau introduși pot prezenta un risc pentru sănătate dacă sunt prezenți în concentrații suficiente. Alți contaminanți, deși nu reprezintă un risc pentru sănătate, pot face apa mai puțin dorită pentru uz casnic. Ar fi costisitor și, în majoritatea cazurilor, inutil să se testeze sursele private de apă pentru toți potențialii contaminanți.

Utilizatorii puțurilor private de apă potabilă trebuie să decidă pentru ce contaminanți să testeze și trebuie să comande teste în consecință. Un laborator de testare a apei testează doar pentru analiza contaminanților solicitate în mod specific. Rapoartele vor indica dacă contaminantul este prezent în apă și la ce concentrație. Nu vor fi furnizate informații despre contaminanții pentru care analiza nu a fost solicitată în mod specific.

În general, sursele private de apă ar trebui testate anual pentru contaminarea cu nitrați și bacterii. Luați în considerare solicitarea unor teste suplimentare dacă s-au găsit contaminanți în puțurile vecine. Se recomandă un test inițial de nitrați pentru orice alimentare nouă cu apă pentru a determina concentrația de bază în sursa de apă. Activitățile din apropierea unui puț pot contamina alimentarea cu apă, modificând în timp concentrația de nitrați.

Puturile de apă potabilă ar trebui testate anual pentru a monitoriza modificările concentrației de nitrați. În plus, un test de apă este recomandat pentru gospodăriile cu sugari, femei însărcinate, mame care alăptează sau persoane în vârstă. Se crede că aceste grupuri sunt cele mai susceptibile la sănătatea adversă efecte datorate nitratului.

O varietate de truse de teste de apa și benzi de imersie sunt disponibile pentru testarea nitraților în afara unui mediu de laborator. Acestea pot fi folosite pentru screening preliminar. În timp ce se poate obține o estimare a concentrației de nitrați, este necesară o analiză de laborator pentru o măsurare precisă și fiabilă a nitraților.

Un kit de testare a nitraților poate fi obținut de la un laborator de testare certificat. Trusa va include de obicei o sticlă de probă sterilizată, un formular de informații și instrucțiuni de prelevare. Sticla de probă pentru testarea nitraților poate conține un conservant pentru a preveni orice pierdere de nitrați în probă. Această sticlă de probă nu trebuie clătită înainte de umplere și trebuie utilizată numai pentru probe destinate analizei nitraților. Acesta trebuie utilizat în termen de 90 de zile pentru a asigura validitatea analizei. Vezi 4 teste de apa extrem de precise aici https://www.topwater.ro/teste-pentru-apa

Instrucțiunile de eșantionare oferă informații despre cum se colectează eșantionul. Urmați aceste instrucțiuni cu atenție pentru a evita contaminarea și pentru a obține o probă reprezentativă. Trimiteți prompt prin poștă sau livrați proba cu formularul de informații completat la laborator. Bacteriile coliforme sunt cel mai probabil să fie găsite în perioada de vreme umedă când solul este cald.

Expoatarea corecta puturilor de apa forate

Scurgerea și excesul de umiditate din sol transportă contaminanți în sursele de apă subterană de mică adâncime sau prin defecte ale puțurilor. Prin urmare, testele pentru bacterii ar trebui efectuate la sfârșitul primăverii sau la începutul verii pe vreme umedă. Testarea pe vreme extrem de uscată sau când solul este înghețat poate fi mai puțin de dorit. Lipsa migrării umidității prin sol reduce probabilitatea identificării riscurilor de contaminare. Citeste mai multe despre sterilizarea apei cu lampi uv aici https://www.topwater.ro/blog/sterilizarea-apei.

Trusa de testare pentru abacterii poate fi obținută de la un laborator de testare certificat. Trusa va include, de obicei, o sticlă de probă sterilizată, un formular de informații și instrucțiuni de prelevare a probei cu privire la modul de recoltare a probei. Urmați aceste instrucțiuni cu atenție pentru a evita contaminarea și pentru a obține o probă reprezentativă. Trimiteți prompt prin poștă sau livrați proba cu formularul de informații completat la laborator.Aici https://www.topwater.ro/lampi-uv gasesti 14 sterilizatoare cu lampi UV pentru tratarea si dezinfecţia apei.

Cea mai bună locație pentru a colecta o probă de apă este la robinetul folosit cel mai frecvent pentru băut și gătit. Dacă se găsesc contaminanți, inspectați sistemul de apă pentru defecte și, dacă este necesar, colectați probe suplimentare în alte locații pentru a determina dacă impuritățile intră în puț de apa sau prin defecte ale sistemului sanitar. Pentru mai multe sterilizatoare cu lampi UV pentru purificarea apei accesati acest link https://www.somra.ro/13-lampi-uv .

Aveți grijă atunci când prelevați probe pentru contaminanți bacterieni. Nu atingeți interiorul sticlei sau a capacului când prelevați proba. Majoritatea laboratoarelor recomandă scoaterea aeratorului de la un robinet interior înainte de a colecta o probă de apă bacteriană, iar unele recomandă dezinfectarea robinetului cu căldură sau clor înainte de colectare. Urmați instrucțiunile cu atenție sau utilizați serviciile unui profesionist in foraje puturi apa.

Testați pentru contaminare bacteriană ori de câte ori utilizatorii de alimentare cu apă se confruntă cu crize recurente de boli intestinale sau când un sugar, o persoană cu un sistem imunitar compromis sau o persoană în vârstă începe să folosească apa. În plus, testați contaminarea bacteriană atunci când se efectuează reparații sau modificări la putul forat sau la sistemul de apă, la activarea unui puț sau a unui sistem de apă care nu a fost folosit pentru o perioadă lungă de timp. Citeste mai mult despre expoatarea apelor din puturi forate si fantani aici.

Circuitul apei in natura

Testarea pentru nitrați și bacterii nu garantează că apa este sigură, deoarece ar putea fi prezenți și alți contaminanți. Trebuie efectuate teste pentru alți contaminanți suspectați. Contaminanții pot fi suspectați ca urmare a unei scurgeri, a returului, a utilizării produsului în imediata apropiere a puțului sau a unui alt astfel de eveniment.

Sending
User Review
5 (1 vote)