In acest articol din categoria foraje puturi, ne-am propus sa vorbim despre sfaturi utile pentru foraje puturi. Foarte importantanta este atat executia corecta dar si utilizarea corecta a acestora. Realizarea prin foraj al unui put se face fie pentru a asigura necesarul de apa intr-o gospodarie, fie se executa puturi care deservesc comunitatii (fie ele rurale dar si orasenesti), puturi industriale, puturi destinate agriculturii (pentru irigare, pentru cresterea animalelor).
Fiecare firma, acolo unde executa foraje puturi apa, va lua deciziile si va exceuta lucrarile de foraj tinand cont de caracteristicile specifice locului unde se construieste putul, indiferent ca executa foraje puturi apa sau sapa manual o fantana in asa fel incat sa se asigure securitatea acviferelor care vor fi exploatate, siguranta sanitara a apei, forarea si echiparea corecta a putului cat si o exploatare corecta.

Prima regula este sa se stie despre constructia unui put pentru captarea apei subterane, nu poate fi executata de amatori ci numai de specialisti in foraje puturi apa. Niciodata, in cazul in care doriti sa executati foraje puturi apa, sa nu incercati sa o construiti dumneavoastra, fiindca, in primul rand, exista pericololu sa contaminati iremediabil apa subterana. Lucratorul care intra in put trebuie sa fie echipat corespunzator, asigurat si asistat de la suprafata de cel putin inca un coleg care sa-l traga la suprafata in caz de nevoie.

Iata cele 5 sfaturi utile pentru foraje puturi privind utilizarea corecta :

Vedere transversala a lucrarii de foraj - sfaturi utile pentru foraje puturi1. Putul trebuie chituit si umplut cu pietris margaritar sau nisip curators pentru a impiedica contaminarea apei cu elmente poluante aflate in straturile acvifere de deasupra celui de unde se extrage apa subterana. Acesta este motivul pentru care, atunci cand se executa astfel de foraj se tine cont ca gaurii sa fie mai mare cu 5-10 centimetri decat diamentrul exterior al tubulaturii. Totodata prin chituirea putului se mareste durata de viata a putului, deoarece cand se intareste amestecul bentonitic, va consolida si tubulatura, astfel nu va mai exista riscul desprinderii vreunui tub din coloana filtranta.

2. Dupa ce amestecul bentonitic se intareste trebuiesc efectuate cateva lucrari:
• limpezirea (denisiparea putului) apei din fantana;
• montarea pompei submersibile;
• dezinfectarea putului;
• efectuarea unui test pentru stabilirea randamentului putului;
• montarea unui capac care sa acopere gaura putului, pentru a impiedica accesul animalelor, insectelor si a orice ce poate contamina apa din put. Capacul este prevazut cu o garnitura de cauciuc, pentru a se etansa perfect inchiderea putului.

3. Daca apa are o calitate diminuata (nu este limpede sau are miros), aceasta va fi dezinfectata prin fierbere si se va solicita analiza bacterioalogica.

4. Daca apa prezinta mirosuri si in urma fierberii si dezinfecatarii – se va solicita analiza de specialitate la directia de sanatate publica.

5. Poluarea bacteriologica poate fi inlaturata pe termen lung cu utilizarea solutiilor dezinfectante (mai ales primavara).

In speranta ca aceste sfaturi utile pentru foraje puturi, v-au fost de folos, va invitam sa impartasiti acest material si cu prietenii dumneavoastra ce ar putea avea nevoie de foraje puturi de alimentare cu apa de calitate. Va astept si cu alte articole interesante pe acest subiect.

Sending
User Review
2.33 (3 votes)