[kkstarratings]

In contextul in care facturile la gaze, energie termica si celelalte utilitati sunt din ce in ce mai mari si cu certitudine pretul acestora nu va scadea in viitor, ci din contra vor creste, pompele de căldură sunt una dintre modalitățile alternative de încălzire și răcire a locuinței. Chiar daca, aparent, costurile si investitia la inceput poate parea mare, sunt destule programe flexibile de rate care sa permita accesul la aceasta tehnologie unui numar cat mai mare de oameni. In plus, investitia se va amortiza rapid. Dacă ar fi să comparăm o pompă de căldură cu un radiator electric, pompa poate produce mult mai multă căldură (în unele cazuri chiar și de cinci ori mai multă față de sistemele convenționale). Tocmai din acest motiv pompele de căldură reprezintă o cale eficientă, ecologică și mai ales ieftină de încălzire a locuinței.

Dar pentru a avea o constanta in locuinta ta pe perioada gerului si temperaturi racoroase pe perioada verii, trebui sa fii atent la investitia pe care urmeaza sa o faci pentru că nu toate pompele de căldură sunt la fel și că, așa cum se întâmplă cu toate produsele pentru încălzirea locuinței, unele au o eficiență mai mare, altele mai scăzută. De aici apar si diferentele de pret. In plus, mai sunt si alte criterii cand vine vorba sa alegem o pompa de caldura. Dincolo de materialul din care  este confectionata, statul de provenienta, e extrem de important sa alegem o pompa potrivit expertizei proiectului si aici conteaza foarte mult dimensiunea pompei

Cum funcționează o pompă de căldură?

O pompă de căldură funcționează folosind un principiu similar cu cel al unui frigider, numai că în sens invers. Pentru a păstra alimentele reci, frigiderul mută căldura din interiorul frigiderului spre exterior. La pompă, căldura este extrasă din aerul exterior, care este încălzit de către energia solară în fiecare zi a anului, apoi este direcționată în locuință. În modul de răcire, pompele de căldură transferă căldura din interior spre exterior, la fel cum se întâmplă și în cazul frigiderului. Diferența dintre pompele de căldură și radiatoarele electrice normale — care nu fac decât să transforme energia electrică în căldură — e că pompele folosesc energia pentru a muta căldura în locuință, astfel încât temperatura se menține constantă în toate încăperile.

Desigur, există și pompe de căldură care funcționează pe același principiu, însă ele extrag căldura din sol (pompa geotermală) sau din apă, in functie de anumite studii geotehnice. In speranta ca informatiile noastre v-au fost de ajutor, va asteptam sa reveniti!