Ce trebuie sa stiti despre exploatarea surselor de apa ?
Sunteti intrigat de pompele de apa si de prospectul de a sapa pentru a furniza apa potabila si chiar mai mult? Vreti sa aflati mai multe despre exploatarea surselor de apa? Aflati ce optiuni aveti pentru a gasi apa curata si pentru a o face sa curga.
Exista o serie de solutii ‘de casa’ pe care le puteti considera: saparea sau forarea de puturi, accesarea apelor subterane sau colectarea apei pluviale.
Apa este o resursa esentiala indiferent unde traiesti, iar pentru cei care traiesc in afara oraselor, dezvoltarea unei surse de apa sigura si mentinerea acesteia functionala este adesea o responsabilitate personala. În timp ce procesul poate părea descurajant la început, detaliile din spatele succesului sunt simple .
Am dezvoltat sursele de apă pentru gospodărie și le-am mentinut in familia mea, fără ajutor profesionist pentru mai mult de 20 de ani. Am ajutat, de asemenea, prietenii și vecinii să facă același lucru. Cu excepția, poate, pentru foraj sau săpat puturi apă în sine, orice altceva legat de apă in mediul rural este ceva ce se poate rezolva probabil pe cont propriu.
Inainte de achizitiona o proprietate trebuie sa puneti intrebarile potrivite oamenilor potriviti.
Oameni mai putin decat onesti va pot ascunde probleme cum ar fi apa insuficienta, contaminata sau salcie pana sa semnati actul de vanzare-cumparare. A pune intrebari unor experti este crucial inainte de a face un pas important si a deveni proprietar. Iata cateva intrebari pe care ati putea sa le adresati innainte de a cumpara proprietatea:
Cat de adanc trebuie sa sapam ca sa gasim apa din abundenta in zona?
Sulful, gazul natural sau alte fatete ale geologiei locale vor influenta calitatea apei?
Daca va ganditi sa cumparati o proprietate care are o fantana existenta, ce stiti despre aceasta?
Ce tip este si ce adancime are?
Cat de departe de suprafata este apa, si ce rezerva exista?
Apa in afara oraselor se poate obtine din 3 surse principale iar puturile sunt doar una dintre optiuni. Sursele de suprafata (izvoare, lacuri. rauri,etc) sunt adesea optiuni asa cum este si apa pluviala. Din toate aceste posibilitati, puturile sunt de departe cele mai importante. Conform Asociatiei Nationale a Apelor, mai mult de 500 000 de gospodarii se bazeaza tot anul pe sistemul de puturi exclusiv, cu 2000 de foraje puturi noi create anual folosind tehnicile moderne sau traditionale.
Surse de apa pentru gospodarii: Tipuri de puturi si fantani
Puturile pot fi adanci sau mai aproape de suprafata, forate, sapate, cu foraj rotund specializat sau sondate. Puturile forate au de regula cel putin 12 metri adancime, sunt mici in diametru( intre 10 si 20 de cm) si sunt singura optiune de a extrage apa din patul de piatra. Puturile forate includ un tub de metal, impins partial in gaura si care se extinde cativa metri deasupra solului pentru a tine apa de suprafata si noroiul afara.
Traditional, puturile sapate se faceau manual si erau captusite cu pietre, dar astazi aceasta munca se presteaza cu ajutorul unui excavator sau a unui utilaj specializat. Fantanile sapate clasic au de regula intre 60 si 90 de centimetri diametru si mai putin de 15 metri adancime. La tubarea acfestora se folosesc tuburi de ciment speciale ce tin pamantul si apa de suprafata departe de apa curata.
Puturile forate rotund sunt similare cu cele sapate cu exceptia faptului ca sunt sapate cu echipament specializat care foloseste un burghiu pentru a foraj sau sapa de foraj. Acest lucru permite extinderea acestora pana la 50 de metri adancime si in unele cazuri cu utilaje specializate pana la 100-200 metri adancime, iar operatiunea este de asemenea mai putin nociva pentru solul din jur.
Puturile sondate se fac prin montarea unui atasament ascutit si rigid in capatul unei tevi de otel solide. Acest tip de fantana se poate executa in solurile nisipoase care permit ca teava sa fie batuta in pamant pentru a extrage apa din surse de suprafata. Aceasta varianta functioneaza doar daca conditiile hidrogeologice sunt ideale.
Cum obtineti apa curata de baut?
Ca manager al propriului sistem de furnizare a apei, sunteti responsabil pentru testarea sigurantei apei pe care o veti folosi. Expertii recomanda o analiza a apei de 2 ori pe an, primavara si toamna cu teste aditionale daca se constata schimbari in aspect sau miros.
Indiferent de testele disponibile in zona dumneavoastra, colectarea probelor de apa este esentiala. Pentru a preleva o proba corecta trebuie sa urmati urmatorii pasi: Incepeti cu o sticla conforma care sa contina un agent de stabilizare sub forma de pastila sau pudra.
Lasati apa sa curga 2 minute la robinet apoi colectati mostra dupa ce in prealabil ati inlaturat orice filtru de pe traseu. Nu lasati nimic sa atinga dopul sticlei sau gura acesteia. Refrigerati mostra imediat si trimiteti-o la analiza dupa 2 zile.Trebuie sa va asigurati de asemenea ca fantana sau putul dumneavoastra nu infecteaza panza freatica. In starea ei naturala apa este de obicei pura.
Puritatea sustinuta a apei depinde de timpul in care apa din circuitul natural ajunge in rezerva de sub pamant. De aceea orice circumstante care ingaduie apei de suprafata sa se infiltreze rapid in panza freatica duc la probleme. Acest pericol este motivul pentru care guvernele responsabile verifica metodele de constructie ale puturilor. Construite corect, puturile sunt singura sursa de apa non-municipala cu potential de siguranta mare fara a fi nevoie de sterilizare continua sau de tratament UV.
Pe cat sunt de bune, puturile nu sunt de fiecare data cea mai buna optiune. Pot fi scumpe si de multe ori prin metodele folosite pentru foraj, apa poate capata un gust neplacut sau un miros ciudat. Drept urmare, unii oameni aleg sa dezvolte surse de apa de suprafata – lacuri, rauri sau izvoare.
Sursele de apa de suprafata sunt de multe ori abundente dar sunt vulnerabile contaminarii. De aceea autoritatile competente considera esential sa trateze apa din aceste surse chiar daca este potabila. Investitia in filtre speciale este de asemenea necesara. In climatele reci, accesarea resurselor de la suprafata poate fi o provocare din cauza inghetului. Chiar daca proprietatea dumneavoastra include fantani sau puturi de apa productive, dezvoltarea unei surse aditionale poate deservi irigarii, animalelor sau menajului.
Cum facem sursele de apa pentru resedinta sa ‘curga’
Pompele de apa submersibile, pompele cu jet sau pompele-piston sunt trei dintre cele mai comune optiuni pentru a face apa sa curga, iar fiecare are avantajele si slabiciunile ei. Pentru a intelege acestea, trebuie mai intai sa intelegeti doua notiuni cruciale despre fizica apei.
Prima : adancimea maxima pentru extragerea apei prin suctiune variaza intre 9 si 11 metri, depinzand de elevatia terenului.
A doua: Pompele de apa nu pot impinge aerul, de aceea trebuiesc amorsate.
Amorsarea implica umplerea tevilor de umplere si a pompei cu apa inaintea operarii si poate fi unul din cele mai dificile procese in pregatirea sistemelor de obtinere a apei. Dupa cum veti vedea mai tarziu, amorsarea poate fi influentata si de tipul pompei alese.
Adancimea apei subterane este de importanta maxima pentru ca determina tipul de pompa de care aveti nevoie pentru a aduce apa in resedinta si modul in care aceasta este configurata. Cu cat nivelul apei este mai jos cu atat puterea de suctiune din teava trebuie sa fie mai mare pentru a putea trage apa in ciuda gravitatiei.
Cand o situatie de extragere a apei necesita o ridicare a apei pe vertical la mai mult de 11 metri, vacuum-ul creat inauntrul tevii poate deveni atat de mare incat apa poate fierbe. Nu veti constata asta deoarece are loc in interiorul tevii. Tot ce veti constata este ca pompa nu poate trage de la aceasta adancime pentru ca nu poate trage apa vaporizata.
hidrofor pentru foraje puturi apa si fantani
Tipuri de pompe de apa si hidrofoare
Pompele cu piston fac un zgomot placut de ‘thumpa thumpa’ cand opereaza si majoritatea includ un numar de curele de cauciuc si de rulmenti conectate la un motor electric cu parghii expuse. Pompele cu piston pentru puturi de adancime mica sunt foarte bune daca aveti o situatie in care nu ridicati apa la mai mult de 10 metri vertical si 150 de metri orizontal.
Hidrofoarele sunt o alegere populara din prisma pretului mic si pentru ca pot lucra la adancimi mici sau mari.
O asemenea pompa face un zgomot suierator sau asemanator unei turbine, majoritatea modelelor fiind destul de zgomotoase. Acestea necesita amorsare inainte de operare, chiar si o mica cantitate de aer in tevi oprindu-le functionarea. Pompele submersibile nu sunt scumpe dar sunt favoritele noastre. Ele muta mai multa apa decat alte pompe de putere nominala similara si nu au nevoie de amorsare pentru ca pompa in sine este sub nivelul apei. Cu o pompa submersibila de apa, apa curge prin teava fara zgomot, iar pompa nu este vizibila.
Pompele de mana sunt o optiune pentru orice gospodarie, desi cele mai multe case au nevoie de mai multa apa decat pot produce acestea. Modelele pentru adancime mica sunt ieftine, disponibile la scara larga si usor de instalat. Pompele manuale de mare adancime sunt mai complicate pentru ca folosesc un cilindru care sta sub nivelul apei. Pentru a proteja acest tip de pompa, o gaura de 1/4’’ este necesara la 1,5-2 metri sub nivelul solului in teava de tragere inainte de instalarea sistemului.
Aceasta va permite apei sa se scurga inapoi sub nivelul de inghet dupa o operatiune de extragere. Morile traditionale de vant transmit rotatia lamelor catre pinioane care opereaza un tip similar de mecanism folosit la pompele de mana, singura diferenta fiind ca acestea sunt miscate de vant si nu de mana omului.
Dezvoltarea aptitudinilor si a intelegerii despre cum sa instalam si sa mentinem propria sursa de apa in gospodarie ofera multe avantaje. Asta pentru ca atunci cand vorbim de spre apa,aptitudinile de a repara sau sustine curgerea apei pot rezolva problema cu mult inaintea sosirii unui profesionist, si iti pot economisi multi bani.
Curatarea, denisiparea si mentinerea puturilor curate
Din metodele de sanitizare ale puturilor , una este aplicarea clorului direct in fantana sau put pentru o curatare pe termen scurt, acesta actionand ca un dezinfectant. Desi microorganismele daunatoare nu pot trai mult in panza freatica, ele pot intra din surse externe. De aceea dezinfectarea trebuie efectuata imediat dupa ce fantana noua a fost create si de fiecare data cand pompa sau tevile sunt miscate, amorsate ,etc.
Cantitatea de clor folosita depinde de diametrul puturii si de cantitatea de apa prezenta in subteran. Turnati clorul sau substanta dezinfectanta in fantana in timpul noptii si lasati-o sa lucreze pana dimineata, dupa care porniti robinetele din casa sau un furtun din exterior pana mirosul va disparea inainte sa folositi sau sa beti apa.
Pentru mai mai multe detalii referitoare la preturi, denisipari si reconditionari, avize si autorizatii pentru alimentare cu apa prin foraje puturi cititi urmatoarele articole:
Denisipari puturi apa metode si preturi ;
Avize si autorizatii necesare pentru alimentarea cu apa ;
Foraje puțuri alimentare cu apă pentru casă, grădină sau afacere ;
Importanta solului pentru foraje puturi Bucuresti Ilfov.
Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol, in speranta ca a forst de ajutor, va invitam sa reveniti pe viitor, va asteptam cu informatii proaspete si utile. Pentru mai multe informatii din domeniul forajelor va recomandam pagina de Facebook EuForaje
User Review
( votes)Eugen Stamate este un inginer de foraj cu o vastă experiență în domeniul alimentării cu apă și un creator de conținut educativ. Cu o carieră dedicată soluțiilor durabile pentru accesul la apă, Eugen activează pe diverse platforme, oferind informații detaliate și actualizate despre foraje, tehnici avansate de forare și mentenanța sistemelor de alimentare cu apă. El creează conținut educațional, abordând subiecte tehnice pentru profesioniști și utilizatori casnici.