Dacă sunteți unul dintre cei 23000 de proprietari de fântâni sau puturi de apa private din România, probabil că veți ști mai mult decât majoritatea despre calitatea apei. Se estimează că aproximativ 23% din puțurile de apa private conțin cel puțin un contaminant la un nivel îngrijorător cum ar fi impuritati, duritate, bacterii, fier si mangan.
Desigur, puteți bea în continuare apă curată și sănătoasă din fântână sau puț cu puțin ajutor de la un filtru de apă sau un sistem de filtrare si tratare a apei care sa va scape de impuritati, duritate, bacterii, fier si mangan. Dar când există atât de multe opțiuni in ceeace priveste filtrele de apa, cum te mulțumești cu alegera facută? Uzual pentru a rezolva aceste probleme se utilizeaza urmatoarele filtre de apa descrise mai jos.
?Cele mai bune filtre de apă pentru apa din puturi si fântâni
In alegerea celor mai potrivite filtre de apa pentru puturi si fantani vă va ajuta acest ghid. Am restrâns cele mai bune filtre pentru toată casa pentru apă de puț pe baza calității performanței, a raportului calitate-preț și a ușurinței de utilizare.
Asa cum va vorbeam intr-n articol anterior despre exploatarea puturilor de apa forate, pentru produsele care au intrat în această listă, am cercetat internetul pentru informații, recenzii, întrebări frecvente și, în unele cazuri, informații direct de la producător. Sunt încrezător că acestea sunt cele mai bune filtre de apă din puț de pe acest an.
De ce ai încredere în mine? Pentru că revizuirea firmelor de foraj si a filtrelor de apă este ceea ce fac pentru a trăi. De mai bine de un deceniu, am cercetat, testat și revizuit aplicațiile de tratare a apei pentru publicul meu online, iar euforaje.ro depășește acum peste 130.000 de cititori anual.
În acest ghid, veți afla:
- Ce filtre de apă pentru filtrarea apei din foraje puturi pentru intreaga casă merită banii tăi
- Ce considerații ar trebui să le faceți înainte de a cumpăra un filtru de apă pentru un put forat sau fântână
- Cum să alegeți filtrul pt. filtrarea apei din fantani sau puturi de dimensiunea potrivită pentru nevoile dvs.
1. Filtre eliminare impurități din apă din puțuri și fântâni
Uzual expertii in eliminarea impuritatilor din apa recomanda montarea de filtre cu cartus sau cu manson de filtrare.
Filtrele BIG BLUE sunt potrivite pentru aplicatii industriale si rezidentiale. Carcasele filtrului de apă Big Blue mențin cartușele cu filtru de diametru mare și alimentează apa prin capacul carcasei. Carcasele Big Blue sunt fiabile și pot rezista debitelor si presiunilor ridicate.
Capacitatea de filtrare este mare intre 1-50 microni in functie de tipul filtrarii de care este nevoie.
Cartusul este unul generos care asigura o durata de viata mare astfel incat schimbul de cartus se face mai rar comparativ cu filtrele obisnuite.
Pentru eliminarea impuritatilor din apa provenita din puturi sau fantani experti mai folosesc si acest filtru centrifugal pentru uz rezidential sau industrial. Se recomanda montarea acestora imediat dupa hidrofor, pompa submersibila sau la intrarea in casa in cazul apei de retea.
Practic toate impuritatile se vor depune in exteriorul mansonului de filtrare si se pot purja prin robinetul de purjare prevazut in partea de jos a carcasei filtrului.
Protejează circuitele de apa prin reţinerea particulelor mecanice (impuritati, nisip, rugină) aflate in apa. Instalarea acestora se recomandă a fi făcută la intrarea instalaţiei pentru protecţia întregul ansamblu de accesorii montate dupa filtru.
In vederea eliminarii impuritatilor din apa provenita din puturi sau fantan se poate opta si pentru un filtru cu autocuratare.
Filtru cu autocurăţare 56 litri de mediu filtrant , debit nominal 2 mc/h. Durata medie de viata a mediului filtrant : 3 ani (in conditii normale de functionare) Presiune de lucru : 2,5 – 6 bar.
Filtrul impuritati este echipat cu by pass, se poate interveni fara a trebui demontat tot sistemul.
Valva de comanda este de tip volumetric, ea masoara volumul de apa caretrece prin sistem astfel incat filtrul de impuritati va intra in regenerare in momentul in care atinge volumul de apa stabilit sa treaca prin sistem.
2. Dedurizare apa dura din puturi si fantani
In general apa provenita din puturi si fantani contine calcar pentru care se monteza un sistem dedurizare.
In imaginea de mai sus va prezentam o statie de dedurizare apa cu debit nominal 2-2,5 mc/h .
Recomandare : Inaintea statiei se va instala un filtru de sedimente 20, 25 microni. Este necesara conectarea dedurizatorului la o scurgere care sa nu depaseasca inaltimea acestuia. Dedurizatorul este echipat cu by pass, se poate interveni fara a trebui demontat tot sistemul.
Valva de comanda este de tip volumetric, ea masoara volumul de apa caretrece prin sistem astfel incat dedurizatorul va intra in regenerare in momentul in care atinge volumul de apa stabilit sa treaca prin sistem. Volumul de apa dedurizata care poate trece prin dedurizator se stabileste in functie de duritate si cantitatea de rasina din dedurizator. Mai multe depre cele mai eficiente sisteme de dedurizare pentru uz caznic si industrial aici.
Prezența apei dure este o problemă serioasă pentru multe zone din lume, dar și din România. Consumul unei astfel de apă poate duce la probleme grave de sănătate. Aflati din acest ghid cum alegeți cel mai bun dedurizator de apă. Ce funcții și caracteristici ar trebui să aibă dedurizatorul de apă în funcție de nevoile dvs.
3. Deferizare sau eliminarea fier, mangan, mangan si duritate
Exista multe situatii in care apa contine si fier si mangan caz in care montam un sistem 3 in 1 care elimina fierul, manganul si duritatea, nu se mai monteaza si dedurizator in acest caz se monteaza doar echipamentul prezentat in continuare. Acesta este un sistem eliminare fier, mangan şi duritate tanc cu 36 litri de răşină, Debit nominal 1 – 2 mc/h. Dimensiune tanc cu valva 30/30/155h cm. Mai multe despre cele mai eficiente sisteme de eliminare fier, mangan şi duritate a apei aici.
4. Eliminare bacterii si virusi din apa cu sterilizatoare cu lampa UV
Sterilizarea apei este procesul de ucidere, inactivare sau eliminare a microorganismelor (bacterii, viruși etc.) dintr-o cantitate de apă. Metodele normale de sterilizare implică agenți precum căldura, substanțele chimice sau radiațiile UV.
Este important să eliminați bacteriile cu un sistem de filtrare UV adecvat pentru întreaga casă, deoarece bacteriile precum E. Coli se pot reproduce rapid în corpul dumneavoastră și pot produce toxine care vă îmbolnăvesc.
Sistemul de sterilizare apei cu lampi UV este o modalitate extrem de eficienta de combatere a contaminarii microbiene în apa. Cu toate acestea, microbii trebuie expusi la lumina Ultra Violeta în cantitate adecvata pentru a dezinfecta în mod eficient apa. Citeste mai mult despre sterilizatoare cu lampi uv menite să trateze eficient apa aici.
Sterilizator UV 2,7 mc/h conexiune 3/4″ Bec 55 Watti. Durată de viaţă bec 8000 de ore. Lungime sterilizator 95 cm Lungime bec 92 cm, becul are 4 pini situati intr-o parte. Diametru sterilizator 7 cm.
Acesta este un sterilizator UV este special construit pentru a elimina din apa bacteriile, virusii, algele si fungii, prin iradierea apei cu raze ultraviolete.
Se va instala un filtru cu lampa UV doar in cazul in care: duritatea totala este mai mica de 6 gr. G(in caz contrar se va deduriza apa in prealabil) fier < 0,3 mg/l hidrogen sulfurat < 0,05 mg/l suspensii solide < 10 mg/l mangan < 0,05 mg/l
Ideal, se monteaza in pozitie orizontala avand in vedere un spatiu liber suficient pentru scoaterea becului din lampa in vederea schimbarii.
User Review
( votes)Eugen Stamate este un inginer de foraj cu o vastă experiență în domeniul alimentării cu apă și un creator de conținut educativ. Cu o carieră dedicată soluțiilor durabile pentru accesul la apă, Eugen activează pe diverse platforme, oferind informații detaliate și actualizate despre foraje, tehnici avansate de forare și mentenanța sistemelor de alimentare cu apă. El creează conținut educațional, abordând subiecte tehnice pentru profesioniști și utilizatori casnici.