In primul rand, cine este SC ECO DRILL SRL ?
SC ECO DRILL SRL este o societate cu sediul in Bacau, ce are o experienta de peste 10 ani in domeniul forajelor. Avand un personal cu o vasta experienta in domeniu, precum si utilaje performante, garantam calitatea, profesionalismul si seriozitatea in executia celor mai bune lucrari. In cei 10 ani de experienta pe piata din Romania am reusit sa invatam din greseli si sa trecem prin toate situatiile, astfel incat, acum sa putem oferi cele mai bune servicii la cele mai bune preturi.
Firma SC ECO DRILL SRL, datorita personalului si utilajelor din dotare, executa foraje de medie si mare adancime pentru puturi de apa, pompe de caldura, piloni , micropiloni si consolidari pe intreg teritoriul Romaniei. Oferim la cele mai bune preturi ale pietei servicii de consultanta, montaj si intretinere pentru echiparea tuturor forajelor executate, cu echipamente profesionale, necesare punerii in exploatare.
Care sunt serviciile prestate de compania SC ECO DRILL SRL in domeniul forajelor?
Executam foraje de medie si mare adancime in orice tip de sol, orice duritate, in orice judet din tara pentru :
- puturi de apa ( 40 – 300 ml adancime) ( 130 – 444 mm diametru ) ;
- pompe de caldura ( este recomandat ca fiecare foraj sa fie de maxim 160 – 180 ml adancime );
- piloni ;
- micropiloni ;
- consolidari ;
La finalizarea forajelor de apa, oferim solutii complete pentru dotarea acestora cu echipamente profesionale in vederea exploatarii, ce consta in : pompa submersibila , tablou automatizare, senzori de nivel, vas presiune, presostat, cablu electric, sufa de ancorare, teava PE, etc ) Forajele pentru pompe de caldura se echipeaza complet cu colectoarele necesare prin care va circula un agent termic ( glicol sau alcool ) , geosonda si cimentare. La final se fac teste de presiune dupa care se sigileaza pana la racordarea acestora la pompa de caldura.
Ce inseamna un foraj de alimentare cu apa ?
Un foraj de alimentare cu apa este mai mult decat o simpla gaura in pamant, dar pentru multi nu conteaza decat partea de deasupra a lucrurilor . Un foraj de apa este o lucrare inginereasca ce necesita calitati speciale pentru al putea controla si executa in cele mai bune conditii.
De ce confunda oameni forajele pentru puturi cu fantanile?
Ei bine, forajul unui put nu este acelas lucru cu o fantana !
O fantana acumuleaza apa din stratul freatic, apa de suprafata, ce se afla adesea la 10 – 15 ml. Forajele nu se folosesc pentru acumulare, ele se pot exploata 24 ore / 24 , 7 zile / 7 , 365 zile/an. Apa din fantani este influentata de mediu atat calitativ cat si cantitativ.
Cantitativ: cand ploua fantana este alimentata cu apa, iar cand este seceta debitul acesteia scade si in cele mai multe cazuri, seaca.
Calitativ: tot ce se afla la suprafata : fose, gropi de gunoi, produsele chimice folosite in agricultura si nu numai, se infiltreaza in panza freatica si afecteaza calitatea apei, aceasta avand in compozitie foarte multi nitriti si nitrati .
Din acest motiv se recomanda executia forajelor de medie si mare adancime, izolarea panzelor de suprafata, unde se extrage apa dintr-un strat acvifer de adancime ce ne poate oferi un debit si o calitate a apei foarte buna indiferent de clima sau sezon . In functie de zona , litologie, debit, se va stabili sistemul de foraj care va fi folosit , precum si diametrul de forare si cel de tubaj.
Pentru puturile de apa se folosesc 2 sisteme de foraj diferite, in functie de zona si litologia solului: – foraj hidraulic rotativ cu circulatie de fluid, acest sistem fiind folositor in soluri moi si medii cum ar fi argile, nisip, pietris, etc. – foraj uscat cu ciocan de fund acest sistem fiind folositor in soluri dure cum ar fi granit, roca, marmura, calcare si alte tipuri de roci. Forajul uscat cu ciocan de fund este un sistem nou, folosit in special in tarile nordice, datorita structurii foarte dura a solului.
Acest sistem, sapa foarte usor in solurile dure si semi-dure consolidate. Are marele avantaj ca sapa foarte repede ( 20 m / ora) si ca se observa in orice moment litologia solului precum si adancimea stratului acvifer . Se folosesc compresoare mari de 25 bari, 27 metri cubi / minut. Mai are avantajul ca forajul este curat dupa tubare, nemaifiind necesare operatiuni de spalare pentru limpezirea apei. La executia forajului se va folosi teava din Otel avand lungimea de 2 sau 3 ml fiecare tronson, acestea fiind imbinate prin sudura de rezistenta, sau mai nou, sunt tevi din otel recuperabile ce se imbina prin filet.
Pe prima teava va fi sudata o coroana , avand aceleasi proprietati ca si sapa, acestea cuplandu-se printr-un sistem de prindere personalizat. Aceasta piesa ajuta la inaintarea cu teava metalica pe adancime, teava ce are rolul de consolidare a solurilor moi ( argila, nisip, prundis, marna, etc ) . In solurile dure ( roca, granit, marmura, etc ) nu mai este necesara tubarea cu teava. Prin aceste tevi metalice se introduc prajinile de lucru, care ulterior vor fi scoase dupa ce nu mai este necesara tubarea cu teava a forajului.
put forat In acest caz se scot toate prajinile, se schimba sapa pilot cu ciocanul de fund , acesta avand diametrul de 115 sau 140 mm si se coboara pana la adancimea dorita de client. La final teava din otel se poate lasa in foraj sau se recupereaza si se introduce teava din PVC .
Teava din otel, folosita la foraje nu are nici o influenta negativa asupra apei, sau solului.
Daca privim in trecut , la toate retelele de apa au fost folosite tevi din otel , retele ce sunt folosite in ziua de astazi fara probleme. Avem executate foraje pe acest sistem de 10 ani pentru Spitale, Fabrici de bere, Hoteluri, Pensiuni, Gradinite , Primarii, etc, si nu au fost si nici nu au aparut probleme asupra acestor foraje sau calitatii apei.
Cum determinam debitul de care avem nevoie, diametrul de forare si cel de tubare precum si ce echipament avem nevoie pentru exploatarea forajului ?
In primul rand trebuie sa renuntam la clasicele fantani si sa ne orientam spre un foraje puturi , recomandat a fi cu o adancime de minim 50 ml , astfel asigurandu-ne o calitate si o cantitate a apei foarte buna. Durata de viata a unui foraj bine executat si bine exploatat poate ajunge pana la 50 de ani , sau mai mult . Daca luam in considerare un debit de 0,5 l / minut, acesta poate asigura necesarul unei familii ce locuieste la casa cu ceva teren , piscina si o mica sera.
Debitul apei de la robinet oferit de reteaua orasului este de 0,35 – 0,4 l / min, deci cel oferit de foraj in cazul prezentat este foarte bun. In cazul in care beneficiarul doreste debite mai mari , este necesara executia forajului pe o adancime mai mare pentru a capta inca 1 – 2 strate acvifere . Daca nu se doreste o adancime mai mare, si beneficiarul nu este satisfacut de debitul obtinut din foraj, se pot monta vase tampon in care se va acumula o cantitate mai mare de apa.
In cazul persoanelor juridice de obicei debitul este stabilit in urma unei documentatii care ia in calcul toti consumatorii de apa si stabilesc debitele. De exemplu pentru pensiuni , vile, hoteluri se ia in calcul numarul de bai ce se afla in locatie, numarul maxim de persoane ce se pot afla in acelasi timp in cladire si pot folosi apa, piscina daca exista, precum si necesarul alimentarii bazinelor pentru incendii.
Pentru debite de pana la 18 mc/ora este suficient tubul de 125 mm, forajele fiind exploatate cu pompe submersibile de 4” . Daca debitul necesar este mai mare , automat si diametrul tubului va fi mai mare , insa recomandarea tuturor producatorilor de pompe submersibile este ca diferenta dintre diametrul pompei si peretele tubului sa fie mica, astfel, apa circuland cu viteza pe langa pompa, se asigura o racire cat mai buna a turbinelor si ii lungeste durata de viata.
Diametrul de tubare NU influenteaza debitul, acesta, se alege in functie de diametrul pompei care se va introduce in foraj. Cel mai mic diametru al unei pompe este de 3” si sunt produse de foarte putini producatori, fiind si foarte scumpe. Cele mai uzuale pompe sunt cele de 4″ , la care este suficient un tub cu diametrul de 125 mm exterior si 115 mm interior. Aceste pompe au debite de pana la 18 mc/ ora .
Care sunt provocarile in domeniul dvs. de activitate in noul an?
Orice lucrare contractata de societatea noastra este o noua provocare de la care avem ceva de invatat, deoarece ne lovim de noi probleme, noi provocari pentru care trebuie sa gasim solutii rapide si eficiente. Astfel, datorita experientei acumulate de-a lungul anilor, putem oferi servicii profesionale de cea mai buna calitate la preturi foarte avantajoase.
Exista factori externi companiei dvs. care are putea sa va impiedice sa va atingeti obiectivele? Care ar fi acesti factori?
Ca si factori externi care ne-au creat si ne creeaza mici probleme, sunt aceste societati sau persoane care apar peste noapte si incep sa execute foraje fara nici cea mai mica cunostinta sau experienta in domeniu, crezand ca forajele sunt doar simple gauri in pamant.
Aceste probleme constau in faptul ca vin cu preturi foarte mici, nu detin utilaje pentru a executa foraje sau personal specializat in domeniu, vin cu tot felul de improvizatii , cu sape utilaje, prajini, facute si sudate de mana lor, nu au cunostinta in domeniu, si provoaca mai mult rau , atat nou , societatilor cu vechime in domeniu care am facut anumite sacrificii si investitii in tehnologie si utilaje, cat si mediului inconjurator imbolnavind stratele acvifere de adancime.
S-au facut nenumarate dezbateri pe aceasta tema, datorita problemelor cauzate mediului si apelor subterane de catre acesti executanti, deoarece, nefacand izolarea primei panze freatice , panza cu foarte mari probleme din punct de vedere calitativ, s-a infiltatra in stratele acvifere de andacime, afectand calitatea acestora.
Cu toate acestea , noi nu le vedem ca un impediment in atingerea obiectivelor , ci ne prinde bine intr-un fel sau altul , deoarece se creeaza aceasta diferenta calitate/pret , intre societatile specializate in domeniu si acesti asa zisi forajori.
Cu timpul , cred ca vor disparea, deoarece datorita serviciilor de foarte proasta calitate, intra intr-un proces de autodistrugere / autoeliminare de pe piata, iar cetateanul va sti sa faca diferenta intre un profesionist care doreste sa ofere cele mai bune servicii, de durata , sa aiba un portofoliu cat mai bogat, si un amator care se gandeste doar la beneficiile personale si de moment.
Care sunt ideiile dvs. referitoare la acesti factori?
Referitor la acesti factori doresc doar sa le aduc la cunostinta tuturor cetatenilor sa se informeze cat mai bine posibil , atunci cand urmeaza sa faca o astfel de investitie. NU luati numere de telefon de pe toti stalpii, care sunt plini cu astfel de afise ( EXECUT PUTURI ); NU luati numere de telefon din ziare cand vedeti astfel de anunturi ( EXECUT PUTURI/FORAJE ); Aveti mare grija ce utilaje are in dotare societatea contactata si daca in spate exista o firma inregistrata la Registrul Comertului, daca are un portofoliu, o adresa, o persoana de contact, email, site, telefon, si daca va ofera garantii pentru lucrarile executate.
Veti plati un foraj de alimentare cu apa, care, teoretic, ar trebui sa fie de folosinta indelungata, zeci de ani. Si ce faceti daca peste 2 ani apar probleme asupra forajului iar firma nu mai exista, telefonul mobil si adresa de email sunt demult desfintate, site-ul apartine altcuiva?
Din acest motiv cereti cat mai multe date despre societate, anul infiintarii, referinte de la clienti , deoarece rostul unei societati este acela de a-si creea un brand si sa se vorbeasca despre ea ( de bine in preferat ), nu sa inchida si sa deschida societati odata la 2 – 3 ani.
Cu materiale de slaba calitate si renuntand la o serie de operatii, desigur ca se pot obtine preturi mici. Daca firma dispare peste 1 an se mai obtin si de acolo “reduceri”. Ganditi-va bine inainte, cereti si studiati in detaliu contractul de executie.
Comparati intre ele 2 contracte si nu 2 oferte. In spatele unui pret mic poate sta o lucrare de mantuiala. E pacat (spre exemplu) sa aruncati 40 euro/ml cand cu 60 euro se vor bucura de apa de calitate si nepotii d-voastra.
User Review
( votes)Eugen Stamate este un inginer de foraj cu o vastă experiență în domeniul alimentării cu apă și un creator de conținut educativ. Cu o carieră dedicată soluțiilor durabile pentru accesul la apă, Eugen activează pe diverse platforme, oferind informații detaliate și actualizate despre foraje, tehnici avansate de forare și mentenanța sistemelor de alimentare cu apă. El creează conținut educațional, abordând subiecte tehnice pentru profesioniști și utilizatori casnici.