[kkstarratings]

Cum se executa corect denisiparea unui put si cand trebuie facuta sunt intrebari pe care si le pun frecvent proprietarii care au ca sursa de apa apa potabila un foraj privat. Ideea este ca denisiparea, ca si serviciu de mentenanta, este strans legata de o multime de alti factori. Denisiparea este practic un proces care presupune pomparea de aer sub pamant pentru realizarea unei suspensii de particule mici de nisip ca ulterior acestea sa fie extrase si eliminate din stratul de apa, iar particulele mai mari sa ramâna în jurul filtrului, formând un filtru natural. Pomparea în timpul denisiparii se face intens, debitul de apa extras din put fiind mai mare decât debitul maxim cerut in mod normal. Durata necesara de pompare depinde de structura stratului acvifer.

De ce se acopera cu nisip forajele

In general, in timpul exploatarii unui foraj este absolut normal ca la pornirea pompei sa intre o cantitate mica de nisip in put. Nisipul se decanteaza pe fundul putului. Pe masura ce cantitatea de nisip creste, acesta astupa filtrele prin care intra apa, scazand treptat debitul de apa si datorita acestui lucru filtrele sunt fortate sa dea mai multa apa si rezulta curgerea turbulenta si apa cu infiltratii. Deznisiparea este o operatiune normala de intretinere a putului prin care se elimina dopul de nisip format in foraj de-a lungul timpului si se realizeaza cu o instalatie in sistem aer-lift, la care utilajele principale sunt compresorul si pompa de aer comprimat.

Cat de des ai nevoie de lucrari de denisipare?

 

Denisiparea, ca si frecventa, n-ar trebui efectuata foarte des daca lucrarile care s-au facut in timpul forajelor au fost avizate si supervizate de companii cu traditie. Practic, o instalatie de foraj ar avea nevoiev de lucrari de denisipare o data la zece ani sau poate si mai rar daca debitul consumat de apa din cadrul stratului acvifer este constant iar in zona se produc precipitatii intr-un regim normal. In schimb, daca in zona respectiva creste consumul atunci si numarul de cicluri de pornire/oprire a pompei submersibile vor creste si implicit si presiunea asupra stratului acvifer.

Daca, sa zicem, intr-o locuinta consumau apa de la un foraj in jur de 5 persoane, iar dintr-o anumita conjunctura la aceeasi structura sa fie racordate inca 20, e normal ca presiunea exercitata asupra stratului acvifer sa fie mai mare. Dar chiar si in acest caz. denisiparea n-ar trebui sa se faca mai des de 7-8 ani, maxim 5 ani.

Daca in schimb ai nevoie de operatii de denisipare odata la un an sau doi, atunci vorbim clar de o eroare de executie. Prima problema se poate datora unei tubulaturi asezate defectuos, eroare care se poate corecta prin retubare. Daca problema nu vine de aici inseamna ca exploatarea stratului acvifer se face sub parametrii normali. Concret, e posibil ca atunci cand s-a facut forajul, in loc ca putul sa fie centrat pe zona cea mai adanca a stratului acvifer aceasta sa atinga tangential volumul de apa.

 

Speram ca informatiile v-au fost de ajutor si va asteptam sa reveniti. Cu drag, echipa EuForaje.ro!

 

[kkstarratings]

Sending
User Review
3.1 (10 votes)