Importanta dosarului tehnic al forajului
In acest articol “Dosarul tehnic al forajului“, redactat de Inginer Foraje Eufgen Florescu, ne-am propus sa va informam cu privire la tot ce trebuie sa stiti despre acesta astfel incat sa fiti feriti de neplaceri in timp.
Nu de putine ori, firmele de foraj iscrise in acest portal EUForaje.ro, fiind chemate sa analizeze situatia unor foraje de apa, in vederea executarii de lucrari de reconditionare, au constatat ca beneficiarii nu pot sa furnizeze nici o data precisa, neavind nici o documentatie tehnica, nici in ce priveste constructia si nici in ce priveste exploatarea propriu-zisa a sursei respective.
Vezi mai multe imagini cu si despre foraje aici
Cunoasterea caracteristicilor putului forat
Un put forat nu este o constructie obisnuita. El nu se prezinta la suprafata decit ca o gaura in pamant , la care nu se poate constata decit un singur element diametrul coloanei la suprafata solului acoperit cu un capac de put forate.
Fiecare put forat are o individualitate proprie. El nu seamana cu altul decit intr-o oarecare masura sau de loc. Fiecare put are anumite caracteristici constructive si hidrologice, care trebuie cunoscute oricind.
Exploatarea putururilor de apa forate
Necunoasterea acestora atrage pe parcursul exploatarii mari greutati, neputindu-se preciza conditiile de exploatare, declinul capacitatii de debitare si eventual modul de interventie in timp, pentru restabilirea caracteristicilor hidrologice initiale.
18 sfaturi foraje puturi apa aici
De aceea, este imperios necesar ca fiecare put de apa forat, care de fapt reprezinta pentru unitatea beneficiara un mijloc fix, sa aiba o carte a constructiei forajului, adica un dosar tehnic. Citeste si despre avize si autorizatii pentru alimentarea cu apa prin foraje.
Cine intocmeste dosarul tehnic al forajului
Dosarul tehnic al forajului incepe odata cu primirea de catre beneficiar a proiectului de foraj. El se completeaza pe parcursul executiei lucrarii propriu-zise si exploatarii ei cu toate datele tehnice si nu se incheie decit atunci cind forajul este „casat” ca mijloc fix.
Dar, cum viata unui foraj poate fi de 20__30 de ani, sau mai mult, se impune ca acestui dosar sa i se acorde o atentie deosebita atit ca formare cit si ca pastrare in bune conditii.
Ce trebuie sa contina dosarul tehnic al forajului
Piesele scrise sau desenate pe care le va cuprinde dosarul tehnic sunt urmatoarele :
- Studiul hidrogeologic preleminar si proiectul de executie a forajului.
- Contractul de executie.
- Procesul-verbal de amplasare a forajului.
- Coloana litologica interceptata de foraj (la forajele executate in sistem hidraulic se adauga si diagrama carotajului electric.)
- Rezultatele analizelor granulometrice inscrise in curbele granulometrice ale stratelor traversate.
- Coloanele de lucru folosite in executie (adinci mea de tubare si diametrul lor) la forajul uscat sau diametrele de sapa la forajul hidraulic.
- Procesul-verbal de tubare cu schita de tubare a coloanelor si filtrelor definitive. In schita si in text trebuie sa se indice dimensiunile coloanelor tubate ( diametrul si cota de tubare), materialul din care sint confectionate, tipul de filtre cu specificatia eventual a sitelor folosite, cantitatea si dimensiunile pietrisului margarita, felul materialului de umplutura, zonele cimentate sau izolate si materialul folosit la izolare.
- Procesul-verbal de caracteristici hidrologice ale stratului (stratelor) acvifer cu debite corespunzatoare pentru cel putin o denivelare la pomparile expermentale si numarul de ore pompate pentru denisipare.
- Analiza fizico-chimica a apei.
- Analiza bacteriologica a apei.
- Procesul-verbal de receptie.
Studiul hidrogeolologic si proiectul de executie (1) beneficiarul il primeste de la proiectant.
Documentele de la punctele 2, 3, 7, 8 si 11 sint acte care se incheie de executant impreuna cu beneficiarul.
Documentele de la punctele 4, 5, 6, si 9 se intocmesc sau se urmaresc de executant, care are obligatia de a le preda beneficiarului.
Analiza bacteriologica a apei (10) se urmareste de beneficiar la Sanepidul local, care recolteaza probele in timpul efectuarii pomparilor de probe pentru debit.
Actualizarea dosarului tehnica al forajului
Pe parcurs, la acest dosar tehnic se vor adauga fisele de evidenta a intretinerii si exploatarii.
Sfaturi intretinere foare puturi apa
Dosarul tehnic al forajului trebuie pastrat si completat cu multa atentie, cunoscind ca viata forajului depinde de modul in care se face exploatarea, intretinerea si repararea lui. Si toate acestea depind adesea de faptul daca peste 10-20 de ani de la executarea forajului se mai pot cunoaste datele tehnice ale contructiei, pentru a se inerveni oportun si exact in vederea repararii lui.
Video cu executia unui foraj de alimentare cu apa
Mai multe video ca acesta aici
Fojaje pentru alpa localizare pe harta.
Va multumim pentru timpul acordat citirii acestui articol util despre dosarul tehnic al forajului. In speranta ca a fost util si pentru dumneavoastra, va invitam sa reveniti in curand pe acest site pentru a citi si alte materiale interesante din domeniul forajelor.
Articol redactat de Inginer Foraje Eugen Florescu.
User Review
( votes)Eugen Stamate este un inginer de foraj cu o vastă experiență în domeniul alimentării cu apă și un creator de conținut educativ. Cu o carieră dedicată soluțiilor durabile pentru accesul la apă, Eugen activează pe diverse platforme, oferind informații detaliate și actualizate despre foraje, tehnici avansate de forare și mentenanța sistemelor de alimentare cu apă. El creează conținut educațional, abordând subiecte tehnice pentru profesioniști și utilizatori casnici.