Afla din acest articol de ce iese apa tulbure din put sau ce inseamna un put colmatat. Ai nevoie de limpezire apa put sau putul ramane fara apa ? Mai multi utlozatori ne-au rugat sa raspundem la urmatoarele intrebari ce reflecta probleme put forat, nisip in put, pompa submersibila prea puternica, pompa trage nisip ? De ce vine apa in suturi hidrofor sau la ce adancime este apa potabila? In cat timp se aduna apa in fantana, de ce se inverzeste apa din fantana, cat costa sa faci o fantana? Cat costa un put de apa ?

Ghid complet cu metode excelente pentru reabilitarea puțurilor de apă

exploatarea puturilor forateReabilitarea puțurilor de apa cuprinde toate măsurile întreprinse pentru a restabili funcționalitatea unui puț și constă, în general, în diverse tratamente sau metode de reamenajare. Metoda de tratament selectată trebuie să fie adaptată la problemă, la detaliile de construcție a puțului și la tipul de acvifer.

Conducta de refulare a pompei și conductele de distribuție trebuie, de asemenea, curățate atunci când au avut loc colmatări biologice, chimice sau fizice. Un anumit grad de colmatare este foarte frecvent în puțuri și este de așteptat pentru multe cazuri, dacă nu chiar majoritatea puțurilor. Unele surse de apă sunt mai predispuse la colmatare sau la creștere biologică (contaminarea puturilor de apa) în funcție de caracteristicile apei. Biocontaminarea fântânilor poate fi foarte problematică pentru unii proprietari. Prin urmare, este esențial ca monitorizarea regulată și întreținerea preventivă a puturilor de apă să continue și după finalizarea lucrărilor de reabilitare a puțurilor de apă.

Reabilitarea puțului se efectuează atunci când puțul s-a deteriorat până la punctul în care procedurile de întreținere preventivă nu mai rezolvă problemele de performanță ale puțului.

Procedurile de reabilitare a puturilor de apa sunt, în general, inițiate atunci când performanța sondei a scăzut cu aproximativ 25 %, ceea ce subliniază importanța colectării datelor inițiale de referință privind performanța. Atunci când este necesară reabilitarea puțului, aceasta ar trebui să fie întotdeauna efectuată de un forator de puțuri licențiat sau de un specialist în reabilitarea puțurilor.

Probleme comune ale puțurilor și abordări de bază pentru reabilitare

firme serioase de foraje puturi cu experienta

Nici un singur proces de tratament de întreținere preventivă a puțurilor sau o singură strategie de reabilitare nu va rezolva în mod eficient fiecare problemă a puțului. Cu toate acestea, o firma de foraje puțuri locala calificata și cu experiență poate fi o sursă excelentă de cunoștințe privind problemele comune ale puțurilor într-o anumită zonă geografică. De asemenea, foratorul ar trebui să fie capabil să recomande opțiuni de tratament adecvate și să asiste proprietarul puțului în selectarea celei mai bune metode de tratament și să determine dacă tratamentul a fost eficient. Acest lucru se face prin efectuarea unui test de capacitate specific și compararea rezultatelor cu condițiile anterioare tratamentului.

Este necesară o înțelegere a cauzei problemei pentru a identifica metoda de tratament adecvată. Principalele cauze ale problemelor din puțuri sunt, de obicei, colmatarea fizică, chimică și/sau biologică.

Metode de reabilitare la foraje puțuri :

  • Realizarea unei eliminări eficiente a depunerilor;
  • Adaptarea personalizată a metodei de tratament la problema specifică întâlnită, la detaliile de construcție a puțului și la tipul de acvifer;
  • o bună penetrare în formațiunea înconjurătoare;
  • o bună agitare a substanțelor chimice.

Următorii factori trebuie luați în considerare atunci când se pregătește un tratament al puțului:

  • Pompa trebuie îndepărtată, iar puțul va fi oprit timp de două-trei zile pentru a finaliza tratamentul puțului.
  • Este nevoie de echipament specializat și de personal calificat pentru a finaliza orice lucrare de reabilitare.
  • În general, sunt necesare atât metode chimice, cât și mecanice pentru o curățare eficientă.
  • Trebuie luate în considerare tipul de depozit și starea fizică a puțului.

Trebuie analizate detaliile de construcție a puțului și lucrările anterioare de tratare sau reabilitare.

Ghid de rezolvare a problemelor legate de foraje puțuri apă

6 probleme comune ale puțurilor și soluții

Problema 1 : Pompare excesivă, fără dovezi de colmatare a ecranului puțului

Soluție:
reduceți rata de pompare sau prelungiți timpul de pompare;
instalați o cisternă pentru nevoile de vârf.

Problema 2 : Activitate microbiologică crescută fără scădere a randamentului puțului :

Soluție:
identificarea sursei problemei;
clor ajustat la pH.

Problema 3 : Coroziune sau defecțiune structurală :

Soluție:
identificarea cauzei;
repararea sau înlocuirea puțului.

Problema 4 : Pomparea nisipului sau denisiparea:

Soluție:
identificarea cauzei;
reamenajarea puțului pentru a îndepărta nisipul;
repararea/înlocuirea puțului.

Problema 5 : Defecțiunea pompei :

Soluție:
identificarea cauzei;
curățați ansamblul pompei;
înlocuirea pieselor defecte.

Problema 6 : Obturarea zonei de admisie a puțului cu o scădere a randamentului puțului :

Soluție:
identificarea cauzei;
selectarea metodei (metodelor) de tratament mecanic sau chimic adecvate.

4 Pași generali pentru reabilitarea puțului

În cele ce urmează sunt prezentate etapele generale ale unui proces tipic de reabilitare a puțului de apă:

1. Diagnosticarea înainte de tratare: testarea pompei, prelevarea de probe de apă, îndepărtarea/inspecția pompei, inspecție video; mai multe video cu foraje aici https://www.youtube.com/user/forajeputuriapa

2. Curățarea, tratament chimic: dizolvarea incrustațiilor minerale și întreruperea nămolurilor biologice pentru o îndepărtare mai ușoară;

3. Reamenajarea, diagnosticarea post-tratament: comparați rezultatele cu cele de dinaintea tratamentului pentru a evalua eficacitatea lucrărilor de reabilitare.

4. Clorurarea: după finalizarea reabilitării, dezinfectați puțul și lucrările asociate.

Metode obișnuite de îndepărtare a depunerilor minerale și a depunerilor de bioîncărcare

Niciun tratament nu produce rezultate permanente; așteptați-vă la reapariția depunerilor de minerale sau a biofilmului.

Există mai multe metode care pot fi utilizate pentru a îndepărta depunerile de minerale sau de biofilme din interiorul carcasei forajului și din zona de admisie a puțului. Unele dintre metodele utilizate în mod obișnuit includ îndepărtarea mecanică și chimică. Deși substanțele chimice pot ajuta la descompunerea acestor depozite, aplicarea substanțelor chimice trebuie întotdeauna însoțită de o anumită agitare fizică pentru a îndepărta mai eficient depozitele foarte înrădăcinate.

Metode mecanice

Metodele obișnuite includ perierea cu sârmă, jetul de înaltă presiune, blocarea/spălarea prin supraîncărcare; aceste metode se aplică de obicei în combinație cu pomparea cu aer comprimat pentru a îndepărta depunerile desprinse.

Perierea cu sârmă

Periajul cu sârmă ajută la îndepărtarea acumulărilor minerale sau biologice, sporind eficacitatea oricărui tratament chimic aplicat.

Metodele-obisnuite-includ-perierea-cu-sarma-jetul-de-inalta-presiune-a-puturilor-de-apa
Perii montate pe un arbore rotativ sunt folosite pentru a curăța pereții carcasei.

Blocarea / sabordarea supratensiunii

În această metodă, acțiunea de supratensiune a apei slăbește mineralele și finele acviferului, atrăgându-le în puț pentru a fi îndepărtate. Această metodă este adesea combinată cu pomparea cu aer pentru a îndepărta particulele fine din puț.

O secțiune transversală a unui puț care arată blocul de supratensiune, suprafața apei, tubulatura și ecranul puțului. Blocul de supratensiune se mișcă în sus și în jos pentru a crea o mișcare de intrare și ieșire a apei prin ecran.

Jet de înaltă presiune

Presiunea înaltă/jetul de înaltă presiune ajută la dislocarea materialului de colmatare din zona de admisie a puțului. În general, acest lucru este combinat cu pomparea cu aer pentru a îndepărta din puț materialul dezlipit.

Presiunea-ridicata-jetul-ajuta-la-dislocarea-materialului-de-colmatare-din-zona-de-admisie-a-putului
Materialul este desprins din carcasă cu un jet de aer de înaltă presiune și îndepărtat din sondă cu o pompă de ridicare a aerului.
Echipamente pentru jeturi de înaltă presiune
Reabilitarea puțurilor de apă

Metode de curățare chimică

Pentru îndepărtarea depunerilor minerale sau a biofilmelor se utilizează o serie de tipuri diferite de produse chimice:

  • Acizi minerali: dizolvă precipitatele minerale, cum ar fi calciul, fierul și manganul;
  • Acizi organici: dizolvă compușii organici, cum ar fi biofilmele;
  • Aagenți tensioactivi: îmbunătățesc penetrarea substanțelor chimice de tratare pentru îndepărtarea biofilmelor;
  • Dispersanți: împiedică reformarea mineralelor sau a biofilmelor și mențin materialele în suspensie pentru o îndepărtare mai ușoară;
  • Produse brevetate: produse formulate care conțin o combinație de substanțe chimice de tratare concepute pentru aplicații specifice.

Va multumim pentru timpl acordat articolul despre reabilitarea puțurilor de apă. In speranta ca a fost de ajutor, va invit sa il trimiteti si prietenilor dvs. acestia va vor multumi. Pentru foraje puturi Bucuresti aici. Va invitam sa va alaturati comunitatii pe facebook https://www.facebook.com/Forajeputuriaparo/ pentru a urmari cele mai noi artcole.

Sending
User Review
5 (3 votes)